Od 2026. za vožnju autocestom treba registracija i unos bankovnog računa

Vrijeme:2 min, 54 sec

Hrvatske autoceste (HAC) objavile su da su za izvođača novog sustava naplate cestarina i nabavu rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuditelja u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cijenu od 79,9 milijuna eura (bez PDV-a), s rokom završetka dvije godine od sklapanja ugovora.

– Nakon pola godine analiziranja i provjeravanja 10 pristiglih ponuda na natječaj – HAC je danas objavio da je prihvatio za njih ekonomski najpovoljniju ponudu. Riječ je o slovačko-češkom konzorciju tvrtke “Sky Toll” i “Tollnet” sa svojom ponudom od gotovo 80 milijuna eura bez PDV-a, rekla je prilikom javljanja iz Zagreba novinarka HRT-a Silvana Skočajić.

Kako kaže, u ovu ponudu ulazi i 10 godina održavanja novog sustava naplate cestarina.

– Trenutno su na snazi rokovi za žalbe. Svi ponuditelji koji su se javili imaju 10 dana da se žale ako to žele. Ako se to ne dogodi, onda se za 10 dana potpisuje ugovor sa slovačko-češkim konzorcijem i od tada teku dvije godine za izvedu projekta što znači da bi novi sustav trebao biti gotov početkom ljeta 2026. godine, kazala je.

Dodala je kako je prvi korak izrada projektnog rješenja koje se temelji na dvije tehnologije od kojih se jedna već koristi.

– Vozači će prije ulaska na autoceste morati putem aplikacije ili web stranice ispuniti svoje podatke uključujući i bankovni račun. Ovo je rješenje treba pomoći da cjelokupni promet bude što jednostavniji bez zaustavljanja, objasnila je.

– Dugo se čekalo na ovo rješenje i projekt. Prvenstveno zbog pandemije 2020. godine kada je promet HAC-a drastično pao, a onda je Vlada odlučila da će se projekt financirati sredstvima MPO-a, dodala je.

Odabrana “ekonomski najpovoljnija ponuda”

– U postupku pregleda i ocjene odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda Zajednice ponuditelja SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka, i TollNet a.s., Prag, Češka, s cijenom ponude bez PDV-a u iznosu od 79,91 milijun eura s rokom dovršetka radova od 24 mjeseca od sklapanja ugovora, navodi se u priopćenju.

Inače, HAC je početkom travnja prošle godine objavio natječaj, a sredinom srpnja izvijestio da su za novi sustav naplate cestarine pristigle ponude 10 izvođača, a vrijednost tih ponuda kretala se u rasponu od 79,9 do 244,5 milijuna eura bez PDV-a.

Iz HAC-a u današnjem priopćenju podsjećaju da će novi sustav naplate cestarine koristiti dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologije – DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu cestarine korisnicima uređaja ENC; te ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih pločica vozila) za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila.

Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila, odnosno nema zaustavljanja na naplati, čime se povećava protočnost, ističu iz HAC-a.

Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestama u Republici Hrvatskoj (autoceste pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb – Macelj), osigurana su Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO), zaključuje se u priopćenju HAC-a.

– Kada ta odluka bude pravomoćna, krenut će se u implementaciju sustava. Krajnji rok bi trebao biti krajem 2025. godine. Sada se sve to skupa malo pomiče. Vjerujem da tvrtka koja je dobila posao, a i druge koje su se javile, cijeli postupak je bio dosta dobro napravljen. Tražile su se tehničke karakteristike i renomirane tvrtke su se mogle javiti na takav natječaj tako da vjerujem da možemo i nešto prije dočekati novi sustav naplate cestarine, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)