TEKSAŠKI NACIONALISTI: Bliži smo neovisnosti nego ikad prije

Vrijeme:2 min, 28 sec

Teksaški nacionalist tvrdi kako bi odvajanje Teksasa od Sjedinjenih Država ‘moglo biti puno bliže nego što mislimo’. Njegov istup dolazi usred tekućeg sukoba s federalnim vlastima oko granice između Teksasa i Meksika, prenosi Newsweek.

Napetosti su porasle nakon što je Vrhovni sud 22. siječnja tijesno presudio s pet naprema četiri da federalni agenti mogu ukloniti žilet-žicu postavljenu duž granice. Navedena žica je tamo postavljena po nalogu teksaškog guvernera Grega Abbotta u pokušaju da se smanji broj migranata koji prelaze granicu.

Kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, Abbott se pozvao na “ustavne ovlasti Teksasa da se obrani i zaštiti” od onoga što je opisao kao “invaziju”. 25 drugih republikanskih guvernera objavilo je zajedničku izjavu u kojoj su izrazili svoju potporu njegovom stavu.

Daniel Miller, predsjednik Teksaškog nacionalističkog pokreta, koji se zalaže za to da savezna država postane potpuno neovisna, raspravljao je o situaciji u svom podcastu Texas News. U najnovijoj epizodi, objavljenoj u utorak, Miller je raspravljao o utjecaju graničnog spora na njegovu kampanju za neovisnost Teksasa ili Texit.

– Abbotova politika je zapravo Teksas koji se zalaže za naša prava, zakon i suverenitet. Ponekad se 100 godina povijesti može odviti u jednom danu ili tjednu, jasno to je parafraza, ali evo nas. Ovo je jedna od onih situacija u kojima se činilo da su stvari malo posustale, onda se sve iznenada dogodilo i sad je samo pitanje vremena, kazao je Miller.

– Nalazimo se u trenutku kada je Texit svima na umu, i onima koji su za njega i onima protiv njega. Pitanje granice je sada postalo glavna vijest, a Texit je prirodan i logičan nastavak onoga što se događa dolje na granici. Mučimo se kako bismo dobili ono o čemu smo oduvijek govorili, a to je obvezujuće glasovanje o tome da Teksas postane samoupravna neovisna nacija, dodao je.

Potvrdio je kako je federalna vlada dugo osujećivala napore teksaških vlasti da smanje priljev preko granica. “Svaki put kad Teksas pokuša učiniti nešto da osigura granicu, federalna vlada uskoči i umiješa se”, smatra Miller.

– Prethodne pokušaje Teksasa su toliko osujetili da su Teksašani – teksaški vojni odjel i odjel javne sigurnosti – operirali kao pomoćnici za granične ophodnje koja ima naredbu da migrante pusti preko, obradi ih, ukrca na autobuse i avione te pošalje dalje, istaknuo je, prenosi Index.hr.

Osvrnuo se i na druge države s republikanskim guvernerima koji su podržali Abbotta. Zapitao se postoje li veće pukotine u Američkoj uniji. “Znači li to onda da ćemo vidjeti odvajanje ne samo Teksasa nego i preostalih država, onih ostalih 25, i što to znači za Uniju? Zanimljiva su vremena u kojima živimo”, napomenuo je.

Uvjeren je kako aktualni sukob tjera sve više Teksašana da podrže glas “za” u hipotetskom glasovanju o tome treba li Teksas biti neovisna država. “Trenutno pitanje granice učinilo je dvije stvari. Prvo, pretvorilo je značajan broj neodlučnih birača u glasače ‘za’. Čini se da je također imalo učinak aktiviranja značajnog broja birača koji podržavaju neovisnost”, zaključio je.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)