Što Fortenova grupa zapravo priprema za potencijalne kupce

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

Četiri kompanije koje Fortenova svrstava u poslovno područje poljoprivrede su Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka, a u 2022. godini imale su ukupni prihod od 345 milijuna eura. Prema izvještaju Fortenove za prvih šest mjeseci prošle godine, poljoprivredni biznis je imao 155 milijuna eura prihoda, što je bio rast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, ali operativna dobit mu je pala 27 posto

Nakon što je Fortenova grupa u utorak, 30. siječnja, objavila da je počela “proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda”, te da su informativni materijal o tome poslani na adrese više moguće zainteresiranih kupaca, postavlja se pitanje koje se kompanije konkretno nude.

Prema onome kako je poljoprivredni biznis predstavljen na internetskim stranicama Fortenove, u to bi spadale samo četiri kompanije: Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka, ali u službenom priopćenju su, vjerojatno namjerno, izostavili preciznu informaciju o tome što podrazumijevaju pod “poslovno područje poljoprivreda“. O opsegu moguće prodaje, naime, razgovarati će se kad se vidi kakav je interes, kako neslužbeno saznajemo. Što se pak tog interesa tiče, dosad ga je javno iskazivala Podravka, a u utorak i srbijanski Delta Holdinng.

Poslovni rezultati poljoprivrednih kompanija

Spomenute četiri kompanije su u 2022. godini imale ukupni prihod od 345 milijuna eura, prema podacima s Finina servisa InfoBiz, pri čemu su Belje, Vupik i PIK Vinkovci poslovali s dobiti, a Vinka s gubitkom.

Recentnih poslovnih pokazatelja nema, osim što je Fortenova grupa u izvještaju o prvih šest mjeseci prošle godine, koji je objavljen u rujnu, navela da su poljoprivredne kompanije koje spadaju u core segment poslovanja imale 155 milijuna eura prihoda, što je bio rast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) poljoprivrednog segmenta je bila 21 milijun eura (što je bio pad od 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine), a operativna dobit (EBIT) 13 milijuna eura (pad od 27 posto).

Belje kao najveći kolač

Od četiri kompanije koje spadaju u poljoprivredni biznis, Belje je svakako najvrjednije (prihod u 2022. godini bio je 235,74 milijuna eura i dobit 14,93 milijuna eura). Belje ukupno ima 20-ak farmi, proizvodi kulen, vino, mliječne proizvode (ABC sir, Kraljica Kravica), a oranice koje obrađuju su na 20 tisuća hektara, prema podacima na web stranici Belje.hr, u Baranji i ostatku kontinentalnog dijela Hrvatske. Pod vinogradima imaju 564 hektara, a bave se i hidroponskim uzgojem rajčica pod staklenicima na 4,5 hektara na poljoprovrednom kompleksu Mitrovac.

Žetva pšenice, Belje, Foto: Davor Javorovic/Pixsell
Svinjogojska farma Darda, Foto: Belje
Mliječno govedarstvo, Foto: Belje

Drugi po realiziranim prihodima u 2022. godini bila je vukovarska kompanija Vupik u sklopu koje je i pretovarna luka na Dunavu namijenjena za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih materijala, kapaciteta 200t/h. Prihod Vupika je bio 52,45 milijuna eura, a dobit 2,69 milijuna eura.  Vupik obrađuje oko 7200 hektara poljoprivrednog zemljišta u ratarskoj proizvodnji, a ima i  povrtlarsku proizvodnju na površinama oko akumulacije Grabovo, a prema službenim informacijama,  proizvodnja se odvija na 545 hektara koji se navodnjavaju. Vupik ima i dvije farme za tov junadi, dvije mliječne farme, te jednu farmu za uzgoj rasplodnog podmlatka.

Vinogradi Belja u Baranji su na 564 hektara, Foto: Belje

Velika skladišta PIK-a Vinkovci

PIK Vinkovci imaju povrtlarsku proizvodnju na oko 500 hektara, kao i velike skladišne kapacitete (u Polači, Kaštelama i Lipovcu), a bave se također otkupom voća i povrća. U ratarstvu obrađuju 4400 hektara (pšenica, ječam, suncokret, soja, šeć repa , kukuruz), a imaju i silose u svom industrijskom krugu te pogon za doradu i pakiranje sjemenske robe. U sklopu PIK Vinkovci je nekoliko farmi: za  svinjogojstvo na tri lokacije (farma Andrijaševci 1 i 2 te Čeretinci), a također i govedarsku proizvodnju na farmi Zvirinac, U  2022. godini prihod je bio 48,72 milijuna eura, a dobit 2,57 milijuna eura.

Ratarske površine Vupika, Foto: Vupik

Na koncu, tu je i Vinka koja je u 2022. godini imala prihod od 8,51 milijun eura, a poslovala je s gubitkom od 2,84 milijuna eura. Ima voćnjak Borinci na 900 hektara i tvornicu za preradu povrća i voća u smrznute proizvode, kao i skladišta. Kako s enavodi na stranicam Fortenove, kompanija organizira proizvodnju kao i skladištenje voća i povrća za preradu te pakiranje zamrznute proizvode za industrijske kupce, HORECA kanal i maloprodaju.

Ukupno pod koncesijom 33 tisuće hektara

Kako su poručili iz Fortenove, neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju se krajem prvog tromjesečja, a onda će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Primici od prodaje bi se upotrijebili, kažu, za “daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane“.

Podsjetimo da su značajne količine zemljišta koje Fortenovine kompanije obrađuju zapravo pod koncesijama. Kako se pisalo 2019. godine, Agrokor, odnosno Fortenova, koriste 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara. Slijedili su ga Vupik sa 6,5 tisuća hektara i PIK Vinkovci s 4500 hektara, kako su tada objavili mediji.

 

ferbos.n1info.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)