Budanov/Ruska ofenziva koja je počela u studenom 2023. nije donijela rezultate koje je okupator očekivao

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

„Do proljeća će ofenzivni potencijal agresora presušiti“

Mjesecima se u medijima potenciralo kako ukrajinska ljetna protuofenziva nije polučila ciljeve. O rezultatima ruske zimske ofenzive mnogo se ne piše, ali sada je ta šutnja prekinuta. Načelnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskoga Ministarstva obrane Kiril Budanov izjavio je da ruska ofenziva nije donijela rezultate koje su okupatori očekivali.

„Rusija nije uspjela ostvariti postavljene ciljeve svoje ofenzive. Do proljeća će ofenzivni potencijal agresora presušiti“, izjavio šef ukrajinske obavještajne službe Budanov, prenose popodne ukrajinski mediji.

„Trenutačno je u tijeku ofenzivna operacija Ruske Federacije. Počela je u studenom 2023., do sada traje dva i pol mjeseca. Rezultate vidite i sami: reći da su veliki, definitivno nije istina. Njihova ofenziva još traje, a negdje u rano proljeće potpuno će se osušiti”, smatra Budanov.

Načelnik Glavne obavještajne uprave govoreći o ofenzivnim planovima Ruske Federacije izjavio je kako „na žalost, imaju određeni napredak kod Avdejevke, ali to nije ono na što su računali“.

„Htjeli su otići što je prije moguće do granice, duž rijeke Černi Žerebec, u Harkovskoj oblasti te doći do administrativnih granica Donjecke i Luhanske oblasti. Kao što znate, ne postoji ništa ni blizu toga“, izjavio je Budanov.

Zelenski o ruskom informacijskom ratu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je 22. siječnja o tome kako se može dobiti informacijski rat, budući da Rusija puno ulaže u širenje dezinformacija. volodimir zelenski23Tijekom zajedničkoga sastanka s poljskim premijerom Donaldom Tuskom i studentima ukrajinskih visokoškolskih ustanova u Kijivu, Zelenski je rekao kako se u informacijskom ratu može pobijediti „samo inteligencijom i analitikom“.

„Jednostavno ne treba vjerovati, ne vjerovati slijepo, već provjeravati sve“, rekao je Zelenski, napomenuvši kako je danas puno prljavštine i nereda u informacijskom prostoru.

„Onaj tko ulaže puno novca, a vjerujte mi, Rusija ulaže u sve mreže svugdje, uključujući Europu, a ne samo Europsku uniju, SAD, Latinsku Ameriku, arapske zemlje, ulaže u društvene mreže, u razne medije. platforme. Jedina šansa da shvatite gdje ima istine, a gdje je nema: prvo morate sve to analizirati”, istaknuo je.

Zelenski je uvjeren kako je ukrajinski medijski prostor više-manje očišćen od ruskih dezinformacija.

„Ali, nažalost, još imamo medijske platforme koje preuzimaju ruski narativ, a da uopće ne shvaćaju da je to ruski narativ, ne analiziraju ga, daju ga samo da bi se više čitalo ili gledalo. Ljudi vjeruju, a ne provjeravaju, i djeluje. Kako funkcionira? Razjedinjuje jedinstvo u svijetu, u Europi i Ukrajini“, izjavio je Zelenski.

Zahvaljujući mladosti, ukrajinskim studentima, uvjeren je kako mogu pobijediti ruske dezinformacije jer ih upravo oni mogu analizirati, u eri društvenih mreža.

„Najvažnije je ne biti lijen, i sve analizirati prije donošenja zaključaka“, izjavio je Zelenski.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)