MACRON/SAD i Rusija više ne smiju imati monopol na odluke koje se tiču Europe

Vrijeme:2 min, 24 sec

Europska unija mora donijeti hrabre odluke za obranu Ukrajine i preduhitriti svaku odluku SAD da uskrati ili smanji svoju vojnu potporu, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron, a prenosi Guardian.

U govoru u Švedskoj, državi koja bi se u dogledno vrijeme trebala pridružiti NATO savezu, francuski je predsjednik rekao da buduću sigurnosnu arhitekturu Europe, uključujući sporazume o kontroli naoružanja koji pokrivaju europski teritorij, više ne mogu jednostavno i samo rješavati SAD i Rusija, već da Europa sama mora imati pravo odrediti svoju budućnost.

Njegove su primjedbe upozorenje Europi da pojača svoje obrambene kapacitete i pripremi se za mogućnost na to da američki predsjednik Joe Biden neće uspjeti progurati svoj proračun za vojnu pomoć Ukrajini kroz Kongres ili da će kasnije tijekom godine biti poražen na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa.

Bez monopola SAD i Rusije

Macron je također naglasio da, ako Europa bude ključna u zaustavljanju ruske pobjede, SAD preko NATO-a više ne smije imati monopol u određivanju budućih odnosa s Moskvom.

“Europa je imala sreće što je imala Ameriku kao partnera, ali moramo biti pametni. Ukrajina je dio europskog kontinenta i što god Amerika odluči, moramo donijeti ispravne i hrabre odluke kako bismo podržali Ukrajinu i ukrajinski narod”, tvrdi.

Inzistirajući na tome da Europa mora učiniti sve što je potrebno u godinama koje dolaze i po bilo koju cijenu, rekao je da se mora onemogućiti ruska pobjeda, jer tada bi Europa ostala bez funkcionalne sigurnosne arhitekture s posljedicama na istočnom krilu NATO-a, Kavkazu i srednjoj Aziji.

Macron je rekao da je “stvarna cijena ruske pobjede, kratkoročno i dugoročno, previsoka za sve”.

Kaže i da će to zahtijevati od Europe da poveća vlastite napore u obrambenoj proizvodnji kako bi Ukrajina mogla biti u poziciji da pregovara o održivom miru.

Samostalnost u energetskim pitanjima

Macron je pozvao i na veću europsku suradnju i autonomiju u energetici. “Godinama smo mislili da su trgovina i razmjena energije s Rusijom najbolji način da spriječimo rat”, rekao je i dodao da je to bila pogreška koja je Europu dovela u brojne probleme. Kaže da bi u budućnosti europska energetska politika trebala težiti većoj raznolikosti dobavljača.

Rekao je da se invazija na Ukrajinu dogodila dijelom zato što je Europa bila geopolitički preslaba, a strateške su pregovore vodili isključivo SAD i Rusija, ostavljajući EU isključenom.

“O kontroli naoružanja i sigurnosnim ugovorima koji utječu na naš teritorij odlučile su velike sile, a ne Europljani”, rekao je.

“Naša uključenost u Ukrajinu nije samo u cilju da spriječimo pobjedu Rusije, već da sami odlučujemo o svojoj budućnosti jer Ukrajina je dio našeg kontinenta”, poručio je.

“Nema budućnosti za nas i našu djecu ako nismo u situaciji izgraditi novu arhitekturu sigurnosti i kontrole naoružanja u našem susjedstvu. Moramo sami odlučivati, a ne prepuštati to drugima, čak i ako su naši saveznici, jer oni naprosto žive s druge strane oceana”, zaključio je Macron.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)