Konaković podržao “Bakirovog Bošnjaka”, zatražio i promjenu Izbornog zakona u Hrvatskoj

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je sastanak s predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Republike Hrvatske Arminom Hodžićem gdje je razgovarano o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj.

“Nakon što je po prvi put postignut veliki dogovor da se zajednički izađe na izbore, Hodžić je izabran da upravo on bude zajednički kandidat na parlamentarnim izborima za predstavnika Bošnjaka u hrvatskom Saboru. S obzirom na to da je trenutno polovina Bošnjaka u popisu birača u Hrvatskoj evidentirana kao Muslimani s velikim ‘M’, te zbog toga nemaju pravo glasa kao nacionalna manjina, razgovarali smo o preimenovanju u biračkim popisu”, napisao je Konaković.


Istaknuo je da trenutno postoji 4.500 Bošnjaka u biračkom popisu, te čak 5.000 Muslimana s velikim ‘M’ koji ne mogu glasati zbog izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj po kojem su Bošnjaci kao jedna od najbrojnijih nacionalnih manjina u nepovoljnom položaju. Neke nacionalne manjine, kako piše Konaković, imaju svoje izborne jedinice dok to s Bošnjacima nije slučaj.

“Zbog svega navedenog ću podržati planiranu kampanju informiranja Bošnjaka u Republici Hrvatskoj o spomenutoj temi, a s ciljem da se omogući da se uoči idućih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj izvrši registracija u popisu birača kako bi svi ostvarili pravo glasa”, naveo je Konaković.

Na kraju je pozvao predstavnike političkih stranaka u BiH da zajedno podrže kampanju i doprinesu rješavanju ovog problema. Poručio je da pitanje položaja Bošnjaka u Hrvatskoj smatra veoma važnim i očekuje razumijevanje vlasti i konkretne prijedloge koji će otkloniti nepravilnosti u izbornom zakonodavstvu.

Podsjećamo, Hodžić već poznat javnosti po svome političkom angažmanu, a smatra ga se “Bakirovim Bošnjakom” jer je po stavovima izrazito blizak predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Hodžić je, kao kandidat albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine osvojio 861 glas birača na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2023. godine o čemu je već pisao Hrvatski Medijski Servis. Ovu manjinsku skupinu u saborskim klupama u još uvijek aktualnom sazivu zastupa Ermina Lekaj Prljaskaj.

Bakirova produžena ruka u Hrvatskoj

Hodžić se u svome javnom djelovanju nametnuo kao produžena ruka bosanskohercegovačke SDA u javnom prostoru Hrvatske, a to je svojim stavovima i nebrojeno puta elaborirao.

On je tijekom 2020. godine, a i ranije, ponavljao kako Bošnjaci u BiH ne glasuju za Željka Komšića, koji je već četiri puta Hrvatima nametnut kao član Predsjedništva BiH, upravo glasovima Bošnjaka.

Za jedan utjecajni sarajevski portal 2019. godine kazao je kako Hrvatska nema iskren odnos prema BiH te je pozivao da se istraže navodi novinara Ave Avdića kako je Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA) vrbovala selefije u Bosni i Hercegovini kako bi se broj radikalnih islamista u BiH prikazao većim nego što to on uistinu jeste. Podsjetimo, nakon što je Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu o tome pitanju pokazalo se da se radi o čistim dezinformacijama i spinovima tako da cijela “afera” nije dobila sudski epilog.

Optuživao je Hodžić tada službeni Zagreb da na raznim međunarodnim adresama agitira za interese Dragana Čovića kojega je prozvao da slavi “ratne zločine i neustavne praznike”.

Hodžića je na prošlim izborima u Hrvatskoj podupirala medijska mašinerija sarajevske SDA, a vidimo da sada i bivši SDA-ovac Konaković ide stopama svog bivšeg šefa Bakira Izetbegovića.

Valja podsjetiti da je Hodžićevu kandidaturu na izborima prije nešto manje od četiri godine podržao i počasni sarajevski građanin Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske kroz dva mandata.

Hodžić je početkom 2019. godine, kao predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) održao konferenciju za novinare na kojoj je izrazio nezadovoljstvo položajem Bošnjaka u Hrvatskoj, a uopće nije bio predsjednik SDAH-a. On zapravo nije ni njezin član jer je izbačen iz stranke, kazao je tada HINA-i Mirsad Srebreniković, koji je na službenim stranicama SDAH-a, kao i u Registru političkih stranka, upisan kao predsjednik te stranke.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)