DODIK PROTIV DODIKA/Lider RS jedan dan za EU, drugi za ruski svet i BRIKS

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

Europa je već odavno pogazila osnovne vrijednosti za koje se zalagala. Zapala je u kulturnu regresiju i promovira ono što je suprotno ljudskoj prirodi” – ovo je u intervju za Russia Today prije dva dana izjavio predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik.

U istom intervjuu Dodik je, između ostalog, rekao i da u Europi danas “nema dostojnih lidera”, da svakog dana u europskim državama “vidimo probleme”, te da je moguće da će EU, predvođena SAD, kako je naveo, na kraju izgubiti temelje svog postojanja.

Međutim, samo dan kasnije, predsjednik RS je prilikom posjete ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta Banja Luci jasno poručio da je Republika Srpska opredijeljena za put u EU i integracije koje, kako je ustvrdio samo 24 sata ranije, promoviraju ono što je suprotno ljudskoj prirodi, kulturnu regresiju, obiluju problemima i gube temelje postojanja?!, piše Srpskainfo.

Članstvo u BRIKS

Stavovi aktualnog predsjednika Republike Srpske o europskom putu, inače, prilično često se mijenjaju i idu iz krajnosti u krajnost. Tako je, na primjer, samo tijekom proteklih nekoliko mjeseci Dodik iznio više dijametralno suprotnih stavova i ideja o budućnosti RS i njenom mjestu u europskim i nekim drugim međunarodnim integracijama.

“Europska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Bruxellesa ispostavljaju uvijek novi i nejasni uvjeti za prijem u EU, smatram da BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo u BRIKS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslat će organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa”, izjavio je Dodik krajem kolovoza prošle godine.

Međutim, već početkom listopada Dodik se predomislio, rekavši da je Republika Srpska i dalje opredijeljena za punopravno članstvo BiH u EU, što je, kako je istakao, pokazala podrškom usvajanju zakona iz 14 ključnih prioriteta Europske komisije.

Takođe, prilikom razgovora s novoimenovanim francuskim veleposlanikom u BiH, sredinom studenog prošle godine, Dodik je izjavio da je Republika Srpska opredijeljena za Europsku uniju, kao i za ispunjenje svih 14 prioriteta.

Prebacivanje loptice

Politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo ocjenjuje da su pogledi i mišljenja lidera SNSD o Europskoj uniji i eurointegracijama, kako kaže, dosta kontroverzni i zbunjujući za javnost i građane.

“Ti stavovi se mijenjaju gotovo iz sata u sat. Tako je, recimo, nakon dobijenog kandidatskog statusa, kojeg je pozdravio, Dodik vrlo brzo nakon toga počeo da širi euroskepticizam i čak institirao na podršci inicijativama koje bi BiH uvele u neke druge organizacije, kao što je BRIKS. Poslije toga išlo se i s prebacivanjem loptice na teren političkih partnera iz Federacije BiH, gdje je njima zamjerao da su oni, zapravo, ti koji odustaju od europskih vrijednosti i da se ne pridržavaju načela koje vode ka EU”, podsjeća Topić.

Zaključuje da se lider SNSD u jednom trenutku pokazuje kao najveći nositelj i zastupnik ideja Europske unije, da bi već trenutak kasnije snažno kritizirao te iste europske vrijednosti.

“To je zdravorazumski vrlo teško objasniti”, kaže Topić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)