NETANYAHU/Katar je domaćin Hamasovih vođa i financira ga

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas pojačao pritisak na Katar u vezi talaca u Gazi, rekavši da bi zaljevska država trebala iskoristiti utjecaj koji ima kao ključni financijer Hamasovih militanata koji su ih oteli.

Do neuobičajeno direktnih komentara došlo je uoči onoga što su Reutersovi izvori opisali kao sastanak između katarskog premijera i obavještajnih čelnika iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Egipta radi razgovora o potencijalnom, novom sporazumu o oslobađanju talaca.

Očekuje se da će do sastanka doći u nedjelju na nepoznatoj lokaciji u Europi, rekli su izvori. Međutim, dužnosnici iz četiriju zemalja nisu službeno potvrdili sastanak.

“Katar je domaćin Hamasovih vođa. Također financira Hamas. Ima utjecaj na Hamas. Stoga bi trebali izvršiti pritisak. Postavili su se kao medijatori – pa onda izvolite, neka vrate naše taoce”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

Katar i Egipat održavaju otvorene kanale s Izraelom i Hamasom i posredovali su u postizanju sporazuma o prekidu vatre u studenom, u sklopu kojeg je Hamas oslobodio neke od 253 osoba otetih tijekom upada na jug Izraela 7. listopada, koji je doveo do rata u Gazi.

Tel Aviv je zauzvrat odobrio da veća količina humanitarne pomoći uđe u razorenu enklavu i oslobodio je više palestinskih zatvorenika. Čini se da slabe napori za postizanje idućeg sporazuma kojim bi se vratio barem dio od 132 preostala taoca, dok se Izraelom šire prosvjedi koji od vlade traže da učini više.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)