ADMIRAL NATO-A/Rusi se žele vrate na granice iz 1997. i Balkan u opasnosti

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Politički lideri na Balkanu trebaju biti odgovorni za svoje zemlje, a na njima je da igraju važnu ulogu i održe Balkan stabilnim i sigurnim.

Nije dovoljno da se “zavalite” i čekate da NATO i EU urade nešto za vas. To je u intervjuu za Pobjedu poručio najviši vojni dužnosnik NATO-a Rob Bauer, koji je proteklog tjedna boravio u službenoj posjeti Crnoj Gori.

On je nedavno upozorio na opasnost od Rusije.

– Mi u NATO smo, u prosincu 2021. godine, dobili sporazum, gdje su nam Rusi priopćili da se žele vratiti na granice iz 1997. godine, što uključuje teritorije mnogih zemalja koje su u međuvremenu postale NATO članice, kaže Bauer.

Navodi da ako bi Rusi dobili rat u Ukrajini, to bi im moglo dati ideju da ima još toga što bi mogli uzeti.

– I to nije samo Balkan, postoje i druge nacije u kojima bi vidjeli svoj interes. Zato se NATO mora pripremiti da se bolje brani. To je ono na čemu smo radili i sada gledamo na izvodljivost svih tih planova. I mislim da je način na koji radimo zajedno s EU u Bosni i Hercegovini i na Kosovu primjer za budućnost. I to nisu NATO zemlje, ali uz pomoć EU i NATO su stabilizirane već posljednjih nekoliko godina, navodi on.

U intervjuu je rekao i da Milorad Dodik nije promijenio svoje mišljenje poslije rata i odlučio podržati Rusiju, već je on to činio i prije rata u Ukrajini.

– Tako da to samo po sebi nije novo, za njih je ovo dodatni argument, tako da ne mislim da će to promijeniti Balkan sam po sebi, mislim da je to jedan od razloga da nastavimo podržavati Balkan kao što mi to činimo. Kao što sam rekao, Europska unija i NATO podržavaju Balkan u praktičnom smislu, ne samo riječima, već u praksi – osiguravaju sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, koje god da su etničke pripadnosti. I EU to čini u Bosni i Hercegovini, uz podršku i NATO-a, s našom misijom u Sarajevu, tako da obje organizacije ne samo da govore o tome, već i praktično pomažu u sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, navodi admiral NATO-a.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)