Umro Bruno Zorica Zulu, jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

U francusku legiju je došao nakon incidenta kojeg je izazvao tijekom Hrvatskog proljeća 1972.

Preminuo je umirovljeni zapovjednik legendarne bojne Frankopan Bruno Zorica Zulu, potvrđeno je to za Nacional.hr u srijedu.

Bruno Zorica rođen u Ivanić Gradu 20. veljače 1952., i jedan je od karizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata, a zbog svojeg legionarskog iskustva sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a.

U Francusku je došao nakon incidenta kojeg je izazvao tijekom Hrvatskog proljeća 1972. i u bijegu od tadašnjih vlasti utočište pronašao u Legiji stranaca.

U Francuskoj je kao legionar bio do početka Domovinskog rata.

Bruno Zorica Zulu borio se na brojnim ratištima u Hrvatskoj, njegova postrojba činila je udarnu iglu ofenzivnih akcija Hrvatske vojske, a kruna je bila operacija Oluja. Umirovljen je krajem 1998. godine i otada živi u Ivanić Gradu.

‘Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje’

Na Facebook stranici bojne Frankopan oprostili su se od umirovljenog zapovjednika.

“Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine.

Danas u 5.00 sati, nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao – sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu.

Sahrana Brune Zorica Zulu biti će u subotu 27.1.2024. na gradskom groblju u Ivanić Gradu uz visoke vojne počasti u 14 sati. Obitelji i suborcima iskrena sućut i počivao u miru Božjem. Neka ti je laka Hrvatska grudu za koju si se borio do zadnjeg dana svoga života”, napisali su.

 

vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)