Trump pobijedio na važnim izborima u New Hampshireu. Kontroverzni izbori za Bidena

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Donald Trump pobijedio je na važnim republikanskim predizborima u New Hampshireu, državi koja desetljećima igra vrlo važnu ulogu u procesu predsjedničkih nominacija s obzirom da u njoj, osim isključivo članova stranaka, mogu glasovati i oni neutralni – što je raritet u odnosu na sve druge savezne države.

Glasovanje je održano usred napete borbe između glavnih republikanskih suparnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i bivše veleposlanice u UN-u Nikki Haley, ali i kontroverzne odluke predsjednika SAD-a Joea Bidena da preskoči predizbore u korist glasovanja u Južnoj Karolini početkom veljače.

Associated Press (AP) i televizijske mreže proglasile su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača.

Ništa nije pomoglo

Trumpova pobjeda je tim veća jer je pobijedio svoju jedinu preostalu protukandidatkinju iz redova Republikanske stranke Nikki Haley, i to u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega, između ostalog upravo zbog mogućnosti glasovanja nestranačkih osoba, ali i – ne manje važno – velike potpore koju joj je pružao tamošnji republikanski guverner Chris Sununu. Međutim, ništa od toga nije pomoglo.

Umjereni republikanci i neovisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnili su se kao umjereni, u usporedbi s 9 posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošlog tjedna, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom. Iako su dosad glasovale samo dvije države – Iowa i New Hampshire – Trumpova jučerašnja pobjeda naglasila je njegovu dominaciju u Republikanskoj stranci.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je tjedne u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati potporu njezinom suprotstavljanju Trumpu, koji se tijekom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi i koji je bio zaokupljen i sudskim procesom (građanskom parnicom) u New Yorku gdje je prošli tjedan sudjelovao u izboru porote. Iako je prije glasovanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ovaj tjedan počeli spominjati Trumpa kao “vjerojatnog kandidata” i pozivati ​​Haley da odustane.

Haley je čestitala Trumpu i rekla da se ne povlači

Nikki Haley čestitala je Donaldu Trumpu na pobjedi na predizborima u New Hampshireu. “Želim čestitati Donaldu Trumpu na njegovoj večerašnjoj pobjedi. Zaslužio je. I želim to priznati.” rekla je svojim simpatizerima u utorak, dodavši da se ne planira povući iz predsjedničke utrke.

“Ova utrka je daleko od kraja” – kazala je na skupu svojih simpatizera u New Hampshireu i dodala kako je sada fokusirana na predizbornu kampanju u svojoj rodnoj Južnoj Karolini.

Međutim, i tamo prema anketama Trump stoji puno bolje od nje, a kada se svemu tome doda i činjenica da su ostali protukandidati nakon Trumpove uvjerljive pobjede prošloga tjedna u Iowi odustali od kandidatura za republikansku nominaciju, od čega su dva najozbiljnija svoju punu potporu dali upravo Donaldu Trumpu (Ron DeSantis i Vivek Ramaswamy).

Trump ostvario pobjedu veću od 50 posto

Kako upravo piše američki ABC News, predviđa se da će bivši predsjednik Donald Trump postići dvoznamenkastu pobjedu na predizborima u New Hampshireu u utorak, označavajući drugi i ključni korak prema osiguravanju republikanske nominacije 2024. godine. S više od 73% procijenjenih glasova u utorak navečer, Trump je bio prvi s 54%, a bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley bila je druga s 44%.

Stručnjaci su dugo govorili da New Hampshire ima preduvjete za državu koja bi mogla otupjeti Trumpov zamah i pomoći u jačanju jednog od njegovih glavnih suparnika. Ipak, na kraju je Trump ponovno izašao kao pobjednik, raspršivši Haleyine nade u tijesnu pobjedu ili doista tijesno drugo mjesto, još više učvrstivši svoju popularnost u GOP-u.

Sljedeća dva natjecanja trebala bi se održati na znatno ugodnijem terenu za Trumpa. Početkom veljače ući će u predstranačke izbore u Nevadi s golemom prednošću kod tamošnjih glasača, a Haley se u njima čak i ne natječe. Južna Karolina održat će svoje predizbore 24. veljače — i iako je to Haleyina matična država, Trump trenutno vodi s oko 36 bodova. Trumpovi saveznici pokleknuli su nakon dobrih rezultata bivšeg predsjednika, ističući rezultate kao dokaz da predizbori uopće nisu bili konkurentni – navodi ABC News.

Biden pobijedio, a da njegovo ime i nije bilo na glasačkom listiću!

Na demokratskoj strani pobijedio je aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, navodi Associated Press, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrati su prošle godine odlučili revidirati svoj kalendar glasovanja, tvrdeći da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju demografiju nacije.

Ali predsjednikove pristaše pokrenule su snažnu kampanju upisivanja njegovog imena na glasačke listiće, a u preliminarnim rezultatima činilo se da su tako upisani listići činili veliku većinu glasova. Državni dužnosnici rekli su, međutim, da službeni rezultati demokratskog glasovanja možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena potrebnog za zbrajanje upisanih glasova.

New Hampshire je važan i specifičan i zbog toga što kandidatima omogućuje stil “maloprodajne politike”, gdje se političari neposredno obraćaju biračima, a koji je uglavnom nestao iz kampanja u svim drugim državama.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)