Deutsche Welle/Trumpova pobjeda u Iowi: zabrinutost u Njemačko

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Početak izborne godine u SAD-u

Na prvim predizborima za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke Donald Trump je trumpodnio jasnu i iznenađujuće brzu pobjedu. Velike američke televizijske postaje su bivšeg predsjednika proglasile pobjednikom već nakon 30 minuta od početka glasovanja.

Na drugom mjestu, ali s daleko manje glasova nego Donald Trump (51 posto), nalazi se Ron DeSantis (21,2 posto), guverner savezne države Floride. Bivša američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley (19,1 posto) na trećem je mjestu. Na četvrtom mjestu je bio poduzetnik Vivek Ramaswamy s 0,7 posto glasova. On je odmah nakon proglašenja rezultata objavio da odustaje od kandidature i dao podršku Donaldu Trumpu.

Trumpova pobjeda je bila očekivana. 77-godišnji bivši predsjednik uvjerljivo je vodio u ispitivanjima javnog mnijenja. Haley je prije nekoliko mjeseci slabo započela predizbornu kampanju, ali su se njezini rezultati u anketama s vremenom poboljšali. A DeSantis, koji je na početku još smatran najizglednijim Trumpovim protukandidatom, počeo je prošlih mjeseci gubiti na popularnosti. Haley i DeSantis ne odustaju od kandidature.

Trump: „Želimo jedinstvo”

Trump, koji je proteklih mjeseci uvijek iznova najavljivao osvetu svojim političkim protivnicima, u svom je govoru u ponedjeljak navečer (15. 1.) nakon pobjede govorio o jedinstvu. „Mi želimo jedinstvo, svejedno radi li se o republikancima ili demokratima.”

Pred stotinama oduševljenih pristaša u glavnom gradu Iowe Des Moinesu on je predsjednika Joea Bidena optužio da je „potpuno uništio našu zemlju”. „Prije tri godine smo bili veličanstvena nacija, a danas nam se ljudi smiju”, rekao je Trump.

Njegovi pristaše su slavili pobjedu u Iowi kao „nevjerojatnu” i „povijesnu”. Ugledni republikanski senator Lindsey Graham je na društvenoj mreži X napisao da su stranački predizbori „praktički okončani”. Republikanka Elise Stefanik je pozvala ostale kandidate na odustajanje kako bi se stranka mogla ujediniti iza Trumpa. Ona je na X-u napisala da ostali kandidati „nemaju šanse za pobjedu”.

Početak izborne godine

U Sjedinjenim Američkim Državama stranačka baza bira svoga kandidata za predsjedničke izbore. Način glasovanja je izborisložen i razlikuje se od jedne savezne države do druge. Republikanski predizbori u Iowi su označili početak izborne godine u SAD-u. Predsjednički izbori se održavaju 5. studenoga.

Iowa, doduše, nema veliko značenje što se tiče broja birača, ali tko u toj maloj saveznoj državi postigne dobre rezultate, može računati s „vjetrom u leđa” i na predstojećim predizborima.

Ono što bi sada još moglo kočiti Trumpa su njegovi pravni problemi. Iako njegovi pristaše sudske postupke protiv svog kandidata smatraju politički motiviranima, njihov je ishod još uvijek neizvjestan. Moguće je da će Trump već prije predsjedničkih izbora biti osuđen. U deset mjeseci se još puno toga može dogoditi.

U Demokratskoj stranci se stranački predizbori za predsjedničkog kandidata ove godine održavaju nešto drugačije. Naime, njihov je kandidat već praktički određen. Joe Biden se želi ponovo kandidirati za Bijelu kuću. Ovaj 81-godišnjak u svojoj stranci nema ozbiljnu konkurenciju.

Zabrinutost u Njemačkoj

Nakon ovog uspjeha Donalda Trumpa na predizborima, njemačke oporbene stranke Unije (CDU/CSU) vrše pritisak na njemačku vladu da se pripremi za novi Trumpov mandat. „Savezna vlada ne može duže ignorirati unutarnjopolitički washington dcrazvoj u SAD-u. Za to nam je SAD kao partner previše važan”, rekao je za novinsku agenciju dpa Jürgen Hardt (CDU), stručnjak te stranke za vanjsku politiku.

Po njegovom mišljenju, predizbori u Iowi pokazuju sljedeće: „40 posto nije glasovalo za Trumpa. Unatoč tome je krajnje vrijeme da se pripremimo za Trumpa kao predsjednika.”

A Savez njemačke industrije BDI upozorava da bi Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima mogla imati teške posljedice za Njemačku. Sjedinjene Države bi se tada mogle opet gospodarski izolirati, komentirao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

On je dodao da se Njemačka mora pripremiti za sve scenarije: „A to znači: nije dovoljno biti zabrinut. Europa se mora pripremiti za jedan svijet u kojem ćemo mi Europljani biti više prepušteni samima sebi i moći se manje nego u proteklih 75 godina oslanjati na transatlantsko sigurnosno partnerstvo.”

Deutsche Welle

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)