Američko ministarstvo vanjskih poslova predložit će Kongresu da odobri prodaju protuoklopnih raketa “Javelin” Kosovu

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Sjedinjene Države izaći će ususret molbi Kosova i prodati toj državi svoje protuoklopne rakete “Javelin” (“Atletsko koplje”), otkrio je na današnjem susretu sa srbijanskim predsjednikom Vučićem američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill.

Vučić je time bio vrlo razočaran, jsvjestan koliki su preokret u rusko-ukrajinskom ratu donijele pretprošle godine uprave rakete FGM-148 Javelin. To je američki protuoklopni navođeni raketni sustav zemlja-zemlja (postoji i sustav Javelin zemlja-zrak), koji je razvijan još od 1980-ih i koji je vrlo precizan. U žargonu te rakete nazivaju “Ispali i zaboravi“, zato što nakon identifikacije mete raketa sama traži i nepogrješivo pronalazi put do nje, pri čemu zavarava i obrambene sustave.

Američke rakete Javelin omogućile su ukrajinskim oružanim snagama da na daljinu unište na tisuće ruskih tenkova, oklopnih vozila, topovskih baterija, kamiona, radara, bunkera i drugih pokretnih i nepokretnih objekata. One su time pretprošle godine preokrenule tijek rusko-ukrajinskog rata, prorešetale ruski oklop, zaustavile napredovanje ruskih snaga i prisilile ih na velike taktičke uzmake odnosno na povlačenje s većih dijelova ukrajinskog ozemlja.

Tijekom razgovora s Vučićem Hill je objasnio da će američko ministarstvo vanjskih poslova molbu Prištine proslijediti uz svoju preporuku američkom Kongresu, čime će početi službena procedura s ciljem donošenja i provedbe konačne odluke.

Vučić je ocijenio da je ta odluka SAD-a veliko razočaranje za Srbiju, dodavši da će uprkos tomu Srbija zajedno s Amerikom raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Promatrači tumači američku odluku kao potporu stvaranju kosovske vojske, “Kosovskih sigurnosnih snaga”, čemu se Srbija protivi i što nastoji spriječiti, te kao poruka Srbiji da će se Kosovo imati čime braniti u slučaju da srbijanska vojska pokuša izvršiti invaziji na sjeverni ili na druge dijelove Kosova.

Kao što je poznato, Srbija ustrajno smatra “Kosovo i Metohiju” svojim državnim područje, odbija ga priznati i tvrdi da ga “nikada” ne će priznati kao samostalnu državu, a s tamošnjim vlastima razgovara i pregovara na temelju toga što ih priznaje kao realno postojeću i privremenu vlast na privremeno odmetnutom dijelu srbijanskoga državnog teritorija. Tako je i svoju nedavnu odluku da prizna registarske tablice na automobilima koje izda Republika Kosovo ne smatra priznanjem Kosova srbijanska vlada protumačila kao priznavanjem samo privremenoga faktičnog stanja u svrhu olakšavanja života Srba i Albanaca koji putuju iz Kosova i onih iz Srbije koji putuju u Kosovo, a i svih srbijanskih državljana koji od 1. siječnja mogu prelaziti granicu bez toga da im kosovska policija prilijepi posebnu oznaku Kosova na njihovu registarsku tablicu izdanu od Srbije.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)