Afera “Prisluškivanje: Fadil Novalić morat će ponovo u Tužiteljstvo BiH

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Zahuktava se istraga u aferi “Prisluškivanje” zbog koje su za sada uhićeni Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, i Osman Mehmedagić Osmica, bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH.

Ovaj dvojac osumnjičen je prisluškivanje sudaca Suda BiH i zaposlenika Tužiteljstva BiH, tijekom 2020.godine. No, kako se svjedoci saslušavaju, sve je više nezakonitosti, prenosi Avaz.

Tužiteljstvo, a što je na ročištu najavila i postupajuća tužiteljica, namjerava ispitati najmanje 10 do 15 svjedoka. No, ovaj popis se već uveliko širi, kako se vrše provjere. Iskaze je već dalo nekoliko svjedoka iz Suda, Tužiteljstva i OSA-e.

Tužiteljstvo provjerava i druga, eventualna nezakonita prisluškivanja. Od novinara do političara. Sve je u fokusu. Mora se utvrditi tko je u Sudu pravio lažne naloge za prisluškivanje, bez protokola, a zatim ih slao Mehmedagiću.

U Sudu nema traga, u OSA-i postoji popis, koji je zatim uništavan.

Istraga je već pokazala brojne nelogičnosti i time potvrdila sumnju Tužiteljstva da su mnogi spisi uništeni i da im nema valjano, po proceduri traga.

Međutim, u cijeloj priči, ključan je mobitel predsjednika Suda BiH Debevca. Pogotovo što je uređaj pokušao sakriti. Tužiteljstvo već ima opravdanu sumnju da je uveliko sporan predmet “Respiratori”, u kojem je osuđen i bivši premijer Fadila Novalić, na četiri godine zatvora.

Navodno, postoji trag i tko je koga zvao nakon prvostupanjske presude u aferi „Respiratori“ i što se nalazi u mobitelu Debevca. Koji pozivi i koje poruke.

Zbog svega ovoga, u Tužiteljstvo, na dodatno pojašnjenje, kako stoje stvari, morat će i Fadil Novalić. Svi tragovi oko afere „Prisluškivanje“ vode do Osmicine nepostojeće diplome i tadašnje istrage i njegovog procesa, ali i predmeta „Respiratori“.

Zato je ključno, kako piše Avaz, vještačenje mobitela Debevca, i to trećeg, koji je pokušao sakriti. On će uskoro biti otvoren. Zbog toga strepe brojne osobe iz politike, bh. pravosuđa. Čak i neki “ugledni” biznismeni.

Pitanje je dana kada će istraga biti proširena. Ne spavaju mirno ni pojedinci u SIPA-i i FUP-u.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)