GENERAL ROMANO/Zapadni Balkan je regija od strateškog značaja za NATO

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Zapadni Balkan je regija od strateškog značaja za NATO, što su lideri NATO-a jasno i glasno potvrdili na summitu u Vilnjusu. Posvećeni smo miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, izjavio je u intervjuu za Demostat brigadni general Giampiero Romano, šef Ureda NATO-a u Beogradu.

Ocjenjujući sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima, izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, general Romano je istaknuo da je to “ozbiljna stvar”.

– Kad pričamo o ratu, uvijek imamo na umu da je rat sačinjen od više etapa. I nažalost, u ratu se bore ljudi. Ja sam vojnik. Mislim da mi kao vojnici najviše podržavamo mir. Jer ako dođe do rata, mi smo prvi koji idu tamo. To nije prijatno, ne samo zato što sudjelujete u nekom sukobu, već i zbog toga što su umiješani ljudi i infrastruktura, i to su tužne stvari – kaže general Romano.

Kako naglašava, NATO je više od 30 godina pokušavao izgraditi partnerstvo s Rusijom i razviti dijalog i praktičnu suradnju u oblastima od općeg interesa. Unatoč tome, Rusija iznova krši norme i načela koji doprinose stabilnom i predvidivom sigurnosnom poretku u Europi, a naročito tijekom posljednjeg desetljeća.

– Brutalan i nezakonit agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, započet 2022. godine nakon nezakonite aneksije Krima 2014. godine, uzdrmao je mir i drastično promijenio sigurnosno okruženje. NATO najstrože osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu, jednu neovisnu, miroljubivu i demokratsku zemlju koja je i naš blizak partner. Brutalni rat Rusije već ima dalekosežne posljedice koje se osjećaju u mnogim regijama. Brige oko utjecaja Rusije na Zapadnom Balkanu su postale intenzivnije otkako je počela opća invazija Rusije na Ukrajinu. U tom smislu, posljednjih mjeseci smo vidjeli cyber napade, dezinformacije, ekonomski pritisak i političku prinudu, kazao je.

Iz tog razloga, poručuje Romano, NATO će nastaviti dalje razvijati suradnju sa svojim partnerima u regiji, kako bi pružao podršku reformama, regionalnom miru i sigurnosti, kao i da bi se borio protiv štetnog utjecaja koji proizlazi iz dezinformacija, hibridnih i cyber prijetnji koje potiču od državnih i nedržavnih aktera.

– Mi pozivamo Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali nažalost redovno vidimo da ona radi suprotno – kazao je on za Demostat.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)