Podignuta optužnica za zločine kod Vlasenice/Upali u selo i ubili 25 Bošnjaka, druge odveli u nepoznato

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Majstorović Živojina, rođenog 1948. godine u Vlasenici, Dubočanin Radenka, rođenog 1971. godine u Vlasenici i Savić Radosava, rođenog 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, na području Vlasenice i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom mjeseca lipnja 1992. godine, naoružani automatskim oružjem sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, usljed kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatvaranje u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo – zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori