Izbori u Srbiji/Prozapadna opozicija Vučićevu bloku – u ništa!

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić proglasio je već u nedjelju navečer – dok su bili poznati samo djelomični rezultati, pobjedu izborne liste vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i osvajanje apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima te prednost SNS-a na mjesnim izborima u Beogradu. Većinom udružena prozapadna opozicija ostvarila je rezultat mnogo skromniji nego što su to mnogi očekivali. Po projekcijama kuće Ispos na temelju ankete na biračkim mjestima, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u srbijanskom parlamentu.

Republička izborna komisije objavila je sinoć nešto prije ponoći, na temelju obračunatih 2.537 od ukupno 8.273 biračkih mjesta, da je na parlamentarnim izborima lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati [Srbija ne sme da stane]“ osvojila 50,84 posto, odnosno 376.019 glasova. Po istim djelomičnim rezultatima, Glavna opozicijska platforma, lista „Srbija protiv nasilja“, osvojila je svega 18,81 posto ili 139.105 glasova.

„Ivica Dačić – premijer Srbije“ ima 7,31 posto ili 54.036 glasova. Dačić je dosadašnji ministar vanjskih poslova, a na čelu je socijalističke partije Srbije, nasljednice Saveza komunista Srbije, koju je svojedobno vodila Mirjana Marković, žena Slobodana Miloševića.

NADA je dobila 4,44 posto ili 32.810 glasova.

„Glas iz naroda“ Branimmira Nestorovića, poznatoga liječnika protivnika mjera protiv Covida 19 i proruskog aktivista, osvojio je 3,99 posto, odnosno 29.486 glasova.

Nacionalno okupljanje – Dveri/Zavjetovani [Zavetnici] 2,94 posto ili 21.764  glasova.

Šešeljeva Srpska radikalna stranka osvojila je 1,55  posto, odnosno 11.499 glasova.

Lista „Dobro jutro, Srbijo“ osvojila je 0,99 posto, odnosno 7.311 glasova, Narodna stranka 0,69 posto odnosno 5.103 glasa, dok je poznati srbijanski prozapadni liberal sa svojom listom „Čedomir Jovanović – Mora se drukčije [Mora drugačije]“ osvojila svega 0,23 posto, odnosno 1.726 glasova.

Ostale liste osvojile su manje od jednog postotka glasova.

Dačić je čestitao Vučiću na pobjedi, rekavši da nije zadovoljan rezultatom svoje stranke, ali da je spreman nastaviti suradnju s SNS-om ako to bude „njihova odluka“. Istaknuo je da bi nakon ovih izbornih rezultata njegova stranka trebala potražiti novog čelnika.

Predizborno razdoblje i same izbore pratile su pritužbe na brojne nepravilnosti, dok je režimski aparat poduzimao sve što je mogao da bi vladajući SNS ostvario što bolji rezultat. Osobito je žestoka i prljava kampanja protiv opozicije vođena putem medija pod režimskom kontrolom. Režimske snage isticale su uz ostalo da Srbija „nikada ne će priznati Kosovo“ te su se služile protuzapadnom, a osobito protuameričkom retorikom. U Beogradu je nedavno otvoren muzej posvećen ratnom zločincu, vođi četničkog pokreta u II. svjetskom ratu, Draži Mihailoviću. Glavni protagonist ovih izbora A. Vučić te bivši predsjednik države Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj djelovali su u četničkom pokretu u vrijeme Domovinskog rata.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)