BiH će od NATO-a dobiti oko 50 milijuna eura kroz opremu ili usluge

Vrijeme:3 min, 24 sec

Predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić objasnio je kako je riječ o programu “Defence Capacity Building.

Projekti

Riječ je o projektu potpore i podrške između 48 i 53 milijuna eura, a odnosi se na 9 projekata iz područja obrambenog sektora i tri iz područja sigurnosnog sektora. Predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić u razgovoru za Večernji list objasnio je kako je riječ o programu “Defence Capacity Building”, a koji je koncipiran tako da će svaka od zemalja članica NATO saveza imati mogućnosti pomoći BiH, odnosno Oružanim snagama, bilo da je riječ o opremi ili pak uslugama u nizu područja sigurnosnog i obrambenog sektora. NATO je već prije objasnio i kako će ovaj paket pomoći ojačati obrambene i sigurnosne sposobnosti zemlje, uključujući područja kao što su upravljanje krizama, kibernetička obrana, zračno-medicinska evakuacija i borba protiv terorizma.

Brkić se također osvrnuo i na aktivnosti koje idu u smjeru pripreme novog programa reformi za 2023. godinu, odnosno dokumenta koji predstavlja politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlantskog saveza. Potvrdio nam je kako su sve institucije dale svoju kontribuciju te je idući korak izrada nacrta dokumenta koji će se naći na sjednici Povjerenstva.

Nakon toga on će biti upućen u javnu raspravu, čijim će se održavanjem stvorit uvjeti za definiranje prijedloga programa reformi.

Prethodni program reformi, podsjećamo, bio je podijeljen u pet poglavlja: politička i ekonomska pitanja, obrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja, a značajno je za naglasiti kako je imao značajan fokus na reformama iz ekonomskog segmenta koje bi vodile daljnjem jačanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva, produktivnosti kompanija i poslovnog okružja, uz nastojanja da se dosegne viša stopa zaposlenosti kroz razvoj malih i srednjih poduzeća te poboljšavanje funkcioniranja tržišta rada. Sve navedeno jasan je znak da suradnja s NATO savezom nije isključivo vojnog karaktera već je riječ o odnosu koji, baš kao i u kontekstu Europske unije, traži od BiH reformske procese od kojih će koristi imati svi žitelji zemlje, neovisno o entitetu u kojemu se nalaze, kao i gospodarstvo u cjelini koje će dobiti više prilika za vlastiti rast i “poboljšanje pozicioniranja na tržištu”. Jedan od prioriteta iz programa reformi je i poboljšanje kapaciteta poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji, poboljšanje mobilnosti roba i rada te razvoj drugih ključnih kriterija.

Suradnja s NATO savezom promatra se i kroz prizmu ojačavanja sposobnosti Bosne i Hercegovine da rješava različite sigurnosne izazove. Krišto je tako tijekom posjeta Stoltenberga naglasila kako elementi suradnje omogućuju BiH da odgovori na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal. Istaknula je da suradnja s NATO-om izravno utječe na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provedbu društvenih reformi te je najavila kako će se raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kada je konstituirano Povjerenstvo za suradnju s NATO-om. O tomu kako NATO značajnu pozornost pridaje BiH i njezinu strateškom značaju na jugoistoku Europe svjedoče i izjave glavnog tajnika Stoltenberga koji je poručio kako NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

Stabilnost

– Nama je iznimno važno i iznimno smo predani stabilnosti i sigurnosti u ovoj regiji. Vi znate da je NATO predan, godinama, stabilnosti u vašoj državi koja ima veliki značaj kako za vas tako i za cijelu regiju zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu suradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju – dodao je Stoltenberg. Program reformi ključni je stup suradnje te je očekivanje kako će dobiti podršku, a što bi otvorilo i nove perspektive razvoja ne samo obrambenih kapaciteta, već i niza gospodarskih sektora u zemlji.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)