Zadnji potez mogao bi dotući Ukrajinu, a Zelenski gubi popularnost u odnosu na jednog čovjeka

Vrijeme:1 min, 41 sec

Nakon što je američki Senat blokirao slanje Ukrajini novog paketa vrijednog 110 milijardi dolara, postavlja se pitanje kako će preživjeti rat. Stručnjak tvrdi da bi zbog toga mogli izgubiti rat.

“Drugim riječima, Ukrajina bez intenzivne, vrlo snažne logističke potpore, bez velike količine isporučene tehnike, vojne opreme, streljiva, jednostavno ne može sama napraviti ništa. Izgubila bi rat”, poručio je vojni analitičar Marinko Ogorec.

Stručnjakinja za međunarodne odnose i profesorica s Fakulteta političkih znanosti Đana Luša rekla je da će se o tom zakonskom paketu pomoći ponovno raspravljati u Senatu, no da i predstavnički dom mora glasati da bi prijedlog prošao. “Prema tome, slijedi jako uzbudljivo vrijeme u američkom Kongresu. I neizvjesno za Ukrajinu”, dodala je.

Podrška slabi

Komentirajući odluku u Senatu, Luša je rekla da se ne radi o zaokretu u američkoj vanjskoj politici, već o međustranačkim borbama i previranjima. “Činjenica je da ulazimo u izbornu godinu i, naravno, i republikanci i demokrati jasno nastoje isprofilirati svoje pozicije i svoje stavove, komunicirati s biračkim tijelom”, rekla je Luša.

Dodala je da među američkom javnošću podrška Ukrajini polagano slabi. Rekla je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio euforično prihvaćen kad je prvi put došao u posjet, a da je već za drugog posjeta ta potpora bila blaža, odnosno da je padala.

Putin će pobijediti

Ogorec je rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerojatnije pobijediti. Složio se i s konstatacijom da u Ukrajini pada popularnost Zelenskom, i to u odnosu na vojnog zapovjednika Valerija Zalužnog. Poručio je da se pokazuje zamor od rata te da motivacija velikog broja stanovnika pada.

Prva žena Ukrajine upozorila na drastičnu stvar koja se može dogoditi: ‘Ovo nas jako boli‘

Ogorec je rekao da je slom ukrajinske ofenzive na neki način dodatno zaoštrio odnose između Zelenskog i Zalužnog. “Naravno da sad dolazi do disproporcija između Zalužnog, koji je u jednom trenutku vrlo otvoreno rekao o čemu se radi, sa Zelenskijem, koji vjerojatno nastoji provesti svoje ciljeve koji su u ovom trenutku nerealni, dodao je za HRT.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)