Burno u Varšavi: Hoće li danas za poljskog premijera biti izabran ljevičar Donald Tusk?

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

 

Danas se suočavamo s prijelomnim danom u Sejmu. Mateusz Morawiecki izlaže svoj govor, a zatim će zastupnici glasovati o povjerenju njegovoj vladi. Ukoliko ne dobije većinu, doći će do tzv drugi ustavni korak, u kojem Sejm bira premijera. Kandidat KO, PSL, Polski 2050 i ljevice je šef PO Donald Tusk. — Predsjednik Andrzej Duda bit će u ponedjeljak navečer u Sejmu i pozvat će Donalda Tuska na sastanak kako bi se odredio datum prisege njegove vlade. Najvjerojatnije će to biti 13. prosinca – najavio je šef predsjedničkog kabineta Marcin Mastalerek u ponedjeljak ujutro na RMF FM-u. O tome u ponedjeljak izvješćuje poljski medij onet.pl.

U ponedjeljak, 11. prosinca, u Poljskoj se sastaje novi saziv parlamenta – Sejma, na kojem bi za premijera mogao biti izabran oporbeni kandidat Donald Tusk koji je pobijedio na parlamentarnim izborima.

Najjprije će dosadašnji premijer Mateusz Morawiecki (čiji govor upravo traje) zastupnicima predstaviti akcijski program kabineta sa zahtjevom za glasovanje o povjerenju, nakon čega slijede rasprave i samo glasovanje.

Morawiecki navodi da će “moj govor biti povijesni u nekom smislu”, ali su mu šanse vrlo blizu nule s obzirom da parlamentarna koalicija za potporu Donaldu Tusku, sastavljena od oporbe, ima apsolutnu većinu od 248 mjesta.

“Ako Morawieckom ne bude izglasano povjerenje, onda sve ukazuje da će Sejm danas izabrati Donalda Tuska za novog premijera”, – predviđa poljski medij.

Danas bi u Sejm trebao stići i poljski predsjednik Andrzej Duda, a tamo je već stigao i bivši poljski predsjednik Lech Walesa.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)