Javna polemika portala telegram.hr i predsjednika vlade/Je li Plenković došao na Sanaderovu poziciju?

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

„Ovo je bomba. Objavljujemo dokaz, premijer i ministrica grubo lagali javnost. Geodete je platila europskim novcem“, istaknuo je naslovu svoga dokumentiranog članka ljevičarski portal telegram.hr danas  oko  13.30 sati. Zatim je u tekstu  objašnjeno što je posrijedi: „Otkako je Telegram objavio da je Nina Obuljen Koržinek bez natječaja dala 19 milijuna kuna Geodetskom fakultetu za snimanje zgrada nakon potresa, premijer se osobno izložio, kao ni u jednoj ministarskoj aferi dosad. Pred kamerama svih televizija danima tvrdi da je sav novac bio državni, a u tom slučaju Ured europskog tužitelja uopće ne bi imao nadležnost da istražuje njegovu ministricu. No, otkrivamo sada, to definitivno nije istina.“

 

U nastavu portal je donio preslike službenih dokumenata Vlade za 2021. iz kojih je vidljivo da se taj novac vodio pod stavkom novca iz Fonda  solidarnosti EU-a. Riječ je o interventnim sredstvima što ih je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj u svrhu obnove od potresom oštećenih ili razrušenih objekata u Hrvatskoj. Čitav članak novinarke Dore Kršul,  koju je odmah čim je to ustvrdila javno napala nadležna ministrica kulture Nina Obuljen Koržine, može se pročitati OVDJE.

Nije drugo trebalo čekati da reagira predsjednik vlade Andrej Plenković. On je, kako jevečeras  izvijestio spomenuti portal, danas „bjesnio na Telegram i Ured europskog javnog tužitelja“. Portal je nadalje izvijestio: „U prvom slučaju je danas Andrej Plenković, na presici koja je svojom bizarnošću postala opasna konkurencija onoj Ive Sanadera iz srpnja 2009. godine [na kojoj je izvijestio da daje ostavku na dužnost predsjednika Vlade, a zatim i na dužnost predsjednika HDZ-a], ljutito ustvrdio kako se radi o ’insinuacijama jednog medija koji radi u sprezi”. To sa spregom je spomenuo nekoliko puta. Na pitanje naše novinarke s kim smo u sprezi, nije dao odgovor. “To vi znate s kim”, rekao je Plenković, ostavivši publiku da na rubu sjedalica čeka iduću epizodu kad će premijer valjda do kraja razotkriti veliku zavjeru protiv njega, Vlade i Hrvatske kao takve.“ Ostatak izvješća, u kojem se prikazuje što je Plenković kritički rekao o ulozi i ovlasti europskoga tužiteljstva u Hrvatskoj, može se pročitati OVDJE.

Kako će se to čudno klupko tvrdnji i protutvrdnji raspetljati, ostaje još uvijek otvoreno i nepoznato. No opći je dojam da je Plenković izgubio živce i da se služi diskvalifikacijama kakvima je dosad pribjegavao samo u međustranačkim „prepucavanjima“ i onda kada bi ga tko jako „izbacio iz takta“. A nadeležnosti europskoga tužiteljstva (javnog odvjetništva), koje ima svoju ispostavu i u Hrvatskoj, odnose se, kao što je poznato, na istraživanje onih slučajeva i kazneno gonjenje odgovornih kada se dogodi da se sredstva iz fondova EU-a potroše nezakonito odnosno suprotno pravilima i propozicijama zajedničkoga zakonodavstva EU-a.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)