U Mostaru predstavljena knjiga ‘Izrael – narod u danu rođen’, autora Borisa Havela

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je u povodu Dana Europe organizirao predstavljanje knjige Izrael – narod u danu rođen autora prof. dr. sc. Borisa Havela na Sveučilišnoj televiziji (SUM TV). Riječ je o trodijelnoj ediciji koja se bavi Erec Izraelom.

Prvi svezak knjige koji je predstavljen na Fakultetu odnosi se na razdoblje od Abrahama do Bar Kohbe (oko 2.000 godina prije Krista do 135.). Riječ je o znanstvenom djelu od gotovo 1.000 stranica. Drugi svezak bit će posvećen povijesti Izraela od 135. do 1882. godine, u vrijeme dok je židovski narod u najvećem broju živio izvan svoje zemlje. Tema treće knjige je nastajanje Države Izrael od kraja 19. stoljeća, kad su se Židovi počeli doseljavati u svoju domovinu s nakanom da u njoj obnove državu, do danas.

 Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je rekao kako se na Dan Europe slavi mir. „Slavimo pobjedu nad zlom zvanim fašizam, različitost, uključivost, kada na neki način obilježavamo neviđen projekt u povijesti civilizacije – projekt Europske unije kojem i mi kao zemlja težimo“, kazao je rektor prof. Tomić. Dodao je kako je puno poveznica između Dana Europe i knjige o Izraelu te da o njima u knjizi govori i autor prof. Havel.

Autor knjige prof. Boris Havel je rekao kako je knjiga Izrael – narod u danu rođen na neki način identitetski korijen čitavoga hrvatskoga naroda i kršćana. „Kršćanstvo proistječe iz židovstva jer je judeokršćanska tradicija odrednica hrvatskog i kršćanskog identiteta i zato je dobro poznavati povijest židovskoga naroda, kako je nastao i zašto se naziva izabranim narodom te kako je Crkva nastala iz židovskih korijena“, kazao je prof. Havel.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako se puno može naučiti od Izraela i da Hrvati u BiH trebaju biti svjesni da naroda nema bez znanosti i obrazovanja.

Veleposlanica Izraela za Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg obratila se putem videa i kazala kako se Izrael nalazi u izazovnom vremenu te je istaknula zadovoljstvo što se promocija knjige održava upravo na Sveučilištu u Mostaru.

Prof. dr. sc. Boris Havel hrvatski je politolog, povjesničar i prevoditelj, stručnjak za Bliski istok. Podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine. Havel je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na Sveučilištu u Mostaru drži predavanja iz kolegija o holokaustu kreiranog na temelju preporuka IHRA za nastavu i učenje o holokaustu.

Za knjigu koja je predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru „Izrael: narod u danu rođen. Knjiga prva: povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe“ dobio je državnu nagradu za znanost 2023. godine u Republici Hrvatskoj,priopćio je Ured za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori