Potpredsjednik i državna TV potvrdili smrt iranskog predsjednika Raisija

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Vijest o smrti prenijela je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X.

Sati i sati probijanja preko teškog terena, a sve kako bi se spasili putnici i članovi posade srušenog iranskog helikoptera, bili su uzaludni. Iranske agencije javljaju, na mjestu olupine nema znakova života, a ovo su snimke koje je javnosti ustupila spasilačka služba. Tijekom noći dolazile su brojne informacije, a najveću nadu da je netko preživio u nesreći, davala je vijest koja je stigla iz Turske. Naime njihov dron otkrio je izvore topline na mjestu pada. Ispostavilo se da nije riječ o toplini ljudskih tijela, nego olupini koja je još gorjela. Iran je u stanju šoka, ljudi masovno mole, a vjerski poglavar, prvi čovjek zemlje, šalje jasne prouke.

– Želim poručiti svima koji me slušaju ovdje i onima koji me prate uživo u prijenosu, iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti nikakvih previranja u zemlji. Svi državni dužnosnici udvostručili su svoje djelovanje u interesu naroda i zemlje, a ja sam uvijek ovdje kako bi ih savjetovao, rekao je ajatolah Ali Hamnei, iranski vjerski vođa.

Vijest o nesreći u kojoj je poginuo iranski predsjednik odmah je izazvala reakcije u svijetu, reagirali su i Bijela Kuća i Kremlj, Kina je već uobičajeno izjavila da je vrlo zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja, a analitičari odmah počinju nagađati o tome hoće li taj događaj utjecati na stanje u Iranu.

– Mislim, mnogi bi mogli biti sretni što se ovo dogodilo, jer predsjednik ima krvave ruke, odgovoran je za mnoge progone i smrti, ali isto tako ima i mnogo onih koju su itekako zabrinuti, jer uvijek postoji mogućnost da se pokrenu novi masovni prosvjedi. Upravo ovakvi događaji najčešće vode k tome, ustvrdio je politički analitičar Arash Azizi.

Ovo je drugi put u povijesti modernog Irana da je predsjednik preminuo. Naime, prvi predsjednik Islamske republike Mohammad-Ali ubijen je u atentatu. Prema iranskom ustavu, novi se izbori za predsjednika moraju održati za 50 dana, a imena kandidata za novog predsjednika najviše ovise o vrhovnom vjerskom vođi.

Sve je manje nade da su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova preživjeli pad helikoptera u planinskom području po sniježnom nevremenu, izjavio je u ponedjeljak iranski dužnosnik nakon što su spasioci locirali olupinu.

– Helikopter predsjendika Raisija je pri padu izgorio…nažalost, strahujemo da su svi putnici mrtvi, rekao je neimenovani dužnosnik Reutersu.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.

Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro”, izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. “Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja” u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će “Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije”.

Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.

Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo