Tko je predsjednik Irana Ebrahim Raisi? Bio je član “panela smrti”

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se danas dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uvjeti uzrok nesreće i da kompliciraju spasilačke operacije. Zapovjednik glavnog stožera iranske vojske naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde angažiraju za operacije potrage i spašavanja. Još se, međutim ne zna je li Raisi živ, ili je poginuo.

Tko je Raisi?

Iranski ultrakonzervativni kandidat Ebrahim Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države, ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Raisi je bio politička nepoznanica jer je više od tri desetljeća radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019.

Odgovaran za pogubljenje 5000 političkih zatvorenika

Raisi je inače žestok kritičar Zapada. Hamnei ga je 2019. postavio za šefa pravosuđa, a brojni kritičari su ga napadali zbog dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava.

Naime, Raisi je 1988. bio član “panela smrti”, vijeća koje je nadziralo masovno pogubljenje oko 5000 političkih zatvorenika. U vijeću je bilo četvero ljudi.

A kao državni tužitelj je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo