Izraelska vojska ušla u najveću bolnicu u Pojasu Gaze

Vrijeme:3 min, 32 sec
 

Izraelska vojska je provela „ciljanu akciju“ protiv Hamasa čija se zapovjedna centrala navodno nalazi u tunelima ispod bolnice Al Shifa. Prema američkim informacijama, Hamas koristi bolnice u vojne svrhe.

Izraelska vojska poziva na evakuaciju civila u Gazi

Izraelske obrambene snage (IDF) pozvale su stanovnike nekoliko četvrti grada Gaze da napuste svoje domove. Civili se radi vlastite sigurnosti do 16 sati po lokalnom vremenu trebaju uputiti u „humanitarne zone” na jugu obalnog pojasa, napisao je glasnogovornik IDF-a na arapskom na platformi X. On je objavio i kartu s ucrtanim putevima za bijeg. Također je naveo dvije četvrti Gaze u kojima je tijekom dana na snazi humanitarna pauza što se tiče borbi i koju stanovnici mogu koristiti za evakuaciju. Istaknuto je i da se svi Palestinci koje bi Hamas sprječavao u bijegu mogu javiti izraelskoj vojsci telefonom ili putem platforme Telegram.

Izrael već tjednima poziva civile u gradu Gazi i na sjeveru Pojasa Gaze da zbog vlastite sigurnosti napuste svoje domove i upute se na jug Pojasa Gaze. No i na jugu je više puta došlo do izraelskih zračnih napada. Prema informacijama izraelske vojske, radilo se isključivo o ciljanim napadima na članove Hamasa. Te navode za sada nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Izraelski tenkovi na sjeveru Pojasa Gaze
Izraelski tenkovi na sjeveru Pojasa GazeFoto: IDF/Handout via Xinhua/picture alliance

„Ciljana akcija” u bolnici Al Shifa

Izraelske obrambene snage su, prema vlastitim navodima, izvršile „ciljanu” akciju protiv terorističke organizacije Hamas u bolnici Al Shifa. „Na temelju informacija tajnih službi (…) izraelske obrambene snage provode preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice Al Shifa”, stoji u priopćenju izraelske vojske. Dodaje se da je cilj akcije mogući zapovjedni centar Hamasa.

„Prije nego što su naši vojnici ušli u bolnicu, suočili su se s eksplozivnim napravama i skupinama terorista. Uslijedile su borbe u kojima su ubijeni teroristi”, objavio je IDF. Radio izraelske vojske je javio da se radi o pet mrtvih i da je na području klinike pronađeno oružje. Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na vojne izvore, da taoci nisu pronađeni.

IDF optužuje terorističku organizaciju da je smjestila svoje glavno vojno zapovjedništvo u tunelima baš ispod najveće bolnice na palestinskom području. Izrael je prije vojne akcije informirao zdravstvene vlasti u Gazi o predstojećem napadu. IDF je izvijestio da pri ulasku u bolnicu nije došlo do napetosti između vojnika i pacijenata ili osoblja. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari je priopćio da je vojska prethodno „omogućila evakuaciju bolnice širokih razmjera i vodila dijalog s upravom bolnice”.

Također je objavljeno i da se u sklopu IDF-a nalaze medicinski timovi i arapski prevoditelji koji su prošli specijalni trening kako bi se pripremili za to kompleksno i senzibilno okruženje. U međuvremenu je vojska u bolnicu Al Shifa dopremila inkubatore i hranu za bebe kao i druge medicinske potrepštine.

Oko najveće bolnice u Pojasu Gaze već danima su se vodile borbe. Prema procjenama UN-a, na području bolnice nalazi se najmanje 2.300 ljudi – pacijenata, medicinskog osoblja i izbjeglica.

SAD: Hamasova zloupotreba bolnice je „ratni zločin

Američke tajne službe pomažu izraelskoj vojsci svojim informacijama. Hamas i militantna palestinska organizacija Islamski džihad imali su u bolnici Al Shifa „zapovjednički i kontrolni čvor”, rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby.

On kaže da su ondje vjerojatno skladištili i opremu i oružje. Hamas u Pojasu Gaze općenito koristi bolnice i tunele ispod njih kako bi prikrio svoje vojne operacije i skrivao taoce, objavio je Kirby.

I naglasio da je korištenje bolnice Al Shifa u vojne svrhe ratni zločin. Hamas se umiješao među civile, nastavio je Kirby. Također je naglasio da bespomoćni i bolesni civili, koji samo pokušavaju dobiti medicinsku pomoć, ne smiju dospjeti u unakrsnu vatru.

OCHA: Pacijente prima još samo klinika Al Ahli

Prema informacijama UN-a, na sjeveru Pojasa Gaze samo još jedna bolnica prima pacijente. Klinika Al Ahli u gradu Gazi je još jedina koja održava minimalni pogon, priopćio je ured UN-ove organizacije za humanitarnu pomoć OCHA. Dodaje se da se u toj bolnici trenutačno nalazi oko 500 pacijenata. „Sve druge bolnice su obustavile rad zbog nestašice struje, medicinskog materijala, kisika, hrane i vode.” Situaciju dodatno „pogoršava bombardiranje i borbe na području oko bolnica”, objavio je OCHA.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)