ZELENSKI POTVRDIO: Rusija pokrenula novu ofenzivu u Harkivskoj oblasti

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofenzivu u Harkivskoj oblasti.

“Rusija je pokrenula novi val ofenzivnih akcija u smjeru Harkiva. Naši branitelji dočekali su ih s kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom”, rekao je Zelenski na press-konferenciji u Kijevu, dodajući da bi Rusi mogli poslati još snaga koje bi pružile podršku prodoru na sjeveroistoku.

Ukrajinski izvori objavili su, kako tvrde, snimke ruskih vozila koja su sudjelovala u napadu. Kamere bespilotnih letjelica prikazuju uništavanje ruskih kamiona i oklopnjaka u regiji Harkiv.

Regionalni čelnik Harkiva Oleh Sinehubov rekao je da su ruske skupine pokušale prodrijeti preko granice, dodajući da “nije izgubljen niti jedan metar teritorija”. No visoki ukrajinski vojni izvor, koji je odbio biti imenovan, nakon toga je potvrdio da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak 10 km unutar Ukrajine.

Lokalni čelnik grada Vovčanska u blizini granice rekao je da je grad bio pod teškim napadima jutros od ranih sati i da su civili evakuirani. Već neko vrijeme se nagađa da ruske snage pripremaju ljetnu ofenzivu u Ukrajini u nadolazećim tjednima, čiji cilj bi mogao biti zauzimanje Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini u kojem i dalje živi više od milijun ljudi. No, ukrajinski vojni čelnici tvrde da Rusija nema resurse za to.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori