Dan vojarne “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

U Kiseljaku je 10. svibnja obilježen Dan vojarne “Mato Lučić Maturica”. Pred spomen obilježjem položeni su vijenci i upaljene svijeće, te je izmoljeno opijelo i prikazana misa za poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Opijelo pred spomen-obilježjem izmolili su don Ljubo Zadrić te vojni kapelani don Ljubo Zelenika i don Fabijan Stanušić. Potom je služena sv. misa koju je također predslavio don Ljubo Zadrić uz koncelebraciju 12 svećenika među kojima je bio kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić.

Na početku misnoga slavlja don Ljubo Zelenika pozdravio je vojne i civilne strukture vlasti te umirovljene djelatne vojne osobe.

U prigodnoj propovijedi don Ljubo Zadrić govorio je o svjedočanstvu i sjećanju, njihovoj povezanosti te utjecaju na napredak u životu. Osvrćući se na svetopisamska čitanja, istaknuo je kako se apostol Pavao nije bojao biti svjedokom Kristovim, pitajući tako i danas vjernike: „Kako ti svjedočiš?“.

“Iz života Crkve, a i na našoj osnovnoj ljudskoj razini i kulturi, trebamo se čvrsto držati svjedočanstva jer usmjerava naš život kao i živote drugih“, naglasio je propovjednik tumačeći potom važnost sjećanja. „Kako nam progovara Evanđelje, Isus priprema učenike na ono što će se uskoro dogoditi; na svoju muku i smrt koja će doći. Nama ljudima veoma su važne riječi i sjećanja na one koji su pri kraju svoga života, a s kojima smo dijelili svakodnevicu. Od sjećanja živi čovjek. Ništa ne bi bilo bez svjedočanstva i sjećanja, zato je svatko od nas, kao i organizacija, u ovom slučaju vojska, bitan kotačić da se proširi to svjedočanstvo, i da se sačuva sjećanje na one koji su svjedočili“, posvijestio je don Ljubo.

Na kraju je zaključio kako ljudi bez svjedočanstva i sjećanja gube orijentaciju i počnu hodati stranputicama te je pozvao nazočne neka se zapitaju: „Jesmo li spremni biti svjedocima i prenositi sjećanje dalje?“

Na kraju sv. mise don Ljubo Zelenika zahvalio je onima koji su dali svoj doprinos u organizaciji obilježavanja dana patrona,  a nakon slavlja upriličen je domjenak za goste.

Inače, vojarna u Kiseljaku nosi ime po Mati Lučiću Maturici koji je dao veliki doprinos u organiziranju obrane Središnje Bosne i ustrojstvu postrojbi HVO-a. Poginuo je u svibnju 1993. u akciji izviđanja i formiranja crta bojišta.

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo