ZOVKO: Od visokih predstavnika imaju korist ugostitelji i oni koji im iznajmljuju stan u Sarajevu

Vrijeme:1 min, 44 sec

“Ne lijte krokodilske suze za BiH, ako želite pomoći morate vikati i tražiti otvorenje pregovora”, riječi eurozastupnice Željane Zovko, nakon što je Europska komisija dala Bosni i Hercegovini uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Danas najveće zasluge za taj potez pripisuje premijeru Hrvatske, Andreju Plenkoviću.

“Kao što je bio slučaj s kandidaturom BiH – najzaslužniji je premijer Hrvatske, Andrej Plenković. On je do zadnje minute tražio i usuglašavao da BiH ne poropusti ovaj povijesni momentum. Ono što je on učinio je na granici apsolutno nemogućeg. Izvješće koje je bilo zabrinjavajuće je dovedeno do ovoga”, rekla je Zovko, u razgovoru za emisiju Dan uživo N1 televizije.

Dodala je kako je izraženo bilo i zalaganje Austrije, Italije, Slovenije – odnosno onih zemalja koje sa stajališta vlastite sigurnosti promatraju Zapadni Balkan kao sigurnosno pitanje.

Zovko se osvrnula i na postupke predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je nakon priopćenja odluke Europske komisije ponovo govorio o povlačenju visokog predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Upitana – hoće li Christian Schmidt biti posljednji visoki predstavnik u BiH, Zovko je kazala:

“Nadam se da hoće. Tko ima korist od njih, osim onih koji im iznajmljuju stan u Sarajevu? Nitko nema koristi od njih, osim ugostiteljskih usluga. Ljudi žive od europskih fondova”, navela je.

Ipak, dodaje kako je “Schmidt odličan”, dok je njegov prethodnik Valentin Inzko “od BiH napravio svoj ljetnikovac.”

Stava je kako, usprkos svemu, Milorad Dodik nije uspio ugroziti Schmidtovu poziciju i integritet.

“Nitko se ne osvrće na ono što on govori, nitko to ne uzima za ozbiljno, on zabavlja svoju čaršiju, to je za lokalnu upotrebu i TikTok politiku”, izjavila je Zovko.

Kroz smijeh je komentirala i Dodikovu izjavu u intervjuu za hrvatski Nacional, kada je naveo kako bi samostalnost entiteta RS podržalo 15 država, a nakon toga i Hrvatska, dodavši da bi za Hrvatsku “bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna”.

Zovko naglašava kako Dodik “može o tome samo sanjati”, ili eventualno tizamrznuti konflikt, kao što je Donjeck. Na posljednji dio njegove izjave dodala je kako “Dodik nema što poručivati Hrvatima.”

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)