Bloomberg: SAD povećava pritisak na Izrael

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Katastrofalno stanje u Pojasu Gaze i istoimenom administrativnom središtu – gradu Gazi, zbog izraelske prekomjerne i neselektivne primjene vojne sile u svom obračunu protiv Hamasovih terorista zbog čega je do sada, u svega cca mjesec dana stradalo gotovo 10 tisuća civila – najvećim dijelom žena i djece (prema podacima UN-a) – potaknulo je, očito, sve jači pritisak na Tel Aviv od strane međunarodne zajednice: visoke politike, a još više široke javnosti.

Jačaju prosvjedi diljem svijeta, najavljuju se mnogi novi marševi propalestinskih simpatizera, poput onog milijunskog u Londonu, a paralelno jača i antisemitizam diljem zapada, uključujući i same Sjedinjene Države.

Tamošnji je državni vrh itekako svjestan problema i po svoj imidž zbog bezuvjetne potpore Izraelu u obračunu s terorizmom (što nikome nije i ne smije biti sporno, ali je sporan masakr civila do kojeg u tom obračunu dolazi)  i činjenice da je SAD jedina sila koja može snažnije utjecati na politiku samog Izraela – tako i onu vojnu. Pad ugleda SAD-a po ovom pitanju više se ne odnosi samo na islamske, ili još uže – arapske zemlje, a takav razvoj stanja nesumnjivo je u interesu američkih globalnih suparnika – prije svega Rusije i Kine. Tako je jučer ruski šef diplomacije kazao kako SAD-e guraju čitav Bliski istok u veliki rat, a sličnih je stavova i Peking koji je upravo izrazio svoju namjeru za posredovanje u zaustavljanju sukoba li i za političko rješenje palestinskog pitanja u cjelini sukladno rezoluciji UN-a o dvije države.

Zato previše i ne čudi slijedeća vijest:

Kako navodi američki Bloomberg, Sjedinjene Države pojačavaju pritisak na Izrael da smanji svoje teško bombardiranje Pojasa Gaze.

U tu svrhu SAD je posljednjih dana poslao niz visokih diplomata na Bliski istok. Istodobno, Washington inzistira na slabljenju izraelskih udara čak i bez oslobađanja talaca koje je zarobio Hamas.

Čak je i ravnatelj CIA-e William Burns (naslovna foto) ovih dana boravio u Izraelu u sklopu napora za rješavanje humanitarne krize.

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)