AMERIČKI IZASLANIK ZA ZAPADNI BALKAN ESCOBAR/Vulin je destabilizirajuća figura u regiji duže vrijeme

Vrijeme:59 sec

 

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika, Gabrijel Eskobar ocijenio je da “SAD ne odlučuju o personalnim rješenjima u ime srpske vlade”.

– Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regiji već duže vrijeme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome – rekao je on u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Sličan odgovor stigao je ranije iz Veleposlanstva SAD u Beogradu.

– Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Europu i euroatlantsku zajednicu – navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika Veleposlanstva SAD u Beogradu.

SAD su u srpnju uvele sankcije Vulinu zbog navodne umješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog utjecaja na Balkanu.

Prema Zakonu o sigurnosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrješava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. studenog raspisani izvanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je je li Vulinova današnja ostavka biti usvojena. Izvjesno je da tehnička vlada ne može postaviti novog direktora.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)