SRBIJA/Počela izborna kampanja DSHV-a za izvanredne izbore

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je počeo prikupljati potpise potpore za sudjelovanje na izvanrednim republičkim i pokrajinskim izborima u Srbiji 17. prosinca na koje ta stranka ide u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) bošnjačke manjine u Srbiji.

Potpisi se u sjedištu i podružnicama DSHV-a prikupljaju za izbornu listu „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka prave i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov ranije je istaknuo da oni i dalje inzistiraju na uvođenju instituta zajamčenih mandata za hrvatsku manjinu, po uzoru na model koji se u Hrvatskoj primjenjuje za srpsku manjinu, ali dok se ne primjeni stranka mora tražiti rješenja kojima će ih nadomjestiti.

Za republičke izbore manjinskim je partijama potrebno osigurati najmanje 5000 a za pokrajinske najmanje 2000 potpisa potpore, no kako ih DSHV samostalno ne može samostalno prikupiti stranka ulazi u koalicije s drugim manjinama ili političkim organizacijama sličnih programskih načela.

„Voljeli bi ostvariti takve rezultate koji će nam omogućiti da ponovno budemo zastupljeni u predstavničkim institucijama, prepoznati kao pouzdani partneri i kao takvi uključeni u procese donošenja odluka“, izjavio je u tome povodu čelnik DSHV-a.

Vodstvo te stranke drži da samo sudjelovanjem u tijelima vlasti može ohrabriti oko 40.000 Hrvata u Srbiji da se slobodno očituju u vezi s nacionalnom pripadnosti, obrazuju na materinskom jeziku i njeguju svoju kulturu i identitet.

DSHV je u aktualnom sazivu srbijanske Skupštine koja je raspisivanjem izvanrednih izbora raspuštena imao ministra za ljudska i manjinska prava, zastupnika i dva savjetnika, kao i nekoliko pozicija pri Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine.

Odluka o izlasku na izbore s ciljem očuvanja zastupničkih mjesta u institucijama Srbije u koaliciji s drugim manjinskim strankama donesena je na skupštini stranke 28. listopada.

DSHV i SPP suradnju su formalizirali sredinom listopada kada su čelnici stranaka Žigmanov i Zukorlić potpisali zajedničku izjavu u kojoj se zalažu za integraciju pripadnika svih manjinskih zajednica u srbijansko društvo uz očuvanje njihove nacionalne samobitnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je u srijedu Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 17. prosinca.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)