“Ruski čovjek” Aleksandar Vulin podnio ostavku na mjesto direktora srbijanske „Udbe“

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Aleksandar Vulin, poznat po otvorenom zastupanju proruskog svrstavanja Srbije i savezništva s Putinovom Rusijom, podnio je ostavku na mjesto direktora srbijanske Sigurnosno-informativne agencije (BIA-e), koja je sljednica jugoslavenske i srbijanske “Udbe”, priopćila je danas ta agencija. On je u izjavi za medije naveo da SAD i EU traže njegovu glavu kao preduvjet da Srbiji ne uvedu sankcije.

Vulin je prešutio je glavni razlog zapadnih pritisaka, a to je odgovornost za organiziranje terorističke skupine na sjeveru Kosova, koja se nedavno u naselju Banjska sukobila s kosovskom policijom, pri čemu su poginula tri njezina pripadnika i jedan kosovski policajac.

“Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i ‘Srpski svet’, ali neću dopustiti da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i ‘Srpski svet’. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora”, rekao je on, prikazavši sebe kao onoga koji se dragovoljno žrtvuje za ’otadžbinu’. Američke sankcije njemu osobno prikazao je tako kao da su one dokaz njegove uporne borbe za jedinstvo svih Srba.

Promatrači Vulinovu ostavku, koja vjerojatno nije ostavka, nego posljedica Vučićeve odluke da ga smijeni, dovode u svezu s posjetom predsjednice Europske komisije  Kosovu i Srbiji. Nagađa se da je ona zatražila da odgovorni iz srbijanske sigurnosne službe za terorističku akciju u Kosovu snose posljedice.

Vulin je dodao da je njegova ostavka, tj. smjenjivanje, „mala pobjeda SAD-a i EU-a“, ali ujedno i njegova velika pobjeda jer da je davanjem ostavke dokazao kako su za njega Srbija i srpski narod vrijedni svake žrtve. “Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim”, dodao je.

Vulina se smatra jednim od glavnih protagonista koncepta „srpski svijet“, po uzoru na „ruski svijet“, tj. zagovornikom širenja Srbije na okolne zemlje. U Beogradu ga mnogi smatraju jastrebom predsjednika Vučića. Poznat je po svojim oštrim i neodmjerenim izjavama. Bio je jedan od osnivača Jugoslavenske ljevice (JuL), stranke osnovane 1994. kao dio koalicije 23 ljevičarske i komunističke partije, koje je predvodio Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju Mirjane Marković, žene Slobodana Miloševića. Vulin je bio glasnogovornik i zamjenik predsjednika upravnog odbora JUL-a.

Danas je Vulin predsjednik „Pokreta socijalista“ – ljevičarsko-nacionalističke srbijanske stranke. Osnovali su je bivši dužnosnici Socijalističke partije Srbije koji su se razišli s drugima koji su načinili zaokret prema pro-europskoj politici i zbog protivljenja koaliciji s Demokratskom strankom u vladi Mirka Cvetkovića.

Budući da su u Srbiji raspisani izvanredni parlamentarni izbori za 17. prosinca, poznavatelji srbijanskih prilika uvjereni su da će Vučić angažirati javno ili potajno Vulina u predizbornoj kampanji za njegovu Srpsku naprednu stranku i njezine koalicijske partnere.

Povezano:

O NON-PAPERU Vulin: Srbi trebaju imati jedinstvenu državu; Šešelj: RS treba dobiti izlaz na more

DIREKTOR SIGURNOSNO-INFORMATIVNE AGENCIJE SRBIJE/SAD sankcionirale Aleksandra Vulina, evo zašto

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)