“Zemljište na kojem se gradi zgrada HNK Mostar nikada nije bilo u vlasništvu Islamske zajednice”

Vrijeme:3 min, 56 sec

Inženjer geodezije Vinko Ivanković poslao je otvoreno pismo mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću u kojem navodi da ne postoji niti jedan dokument koji bi mogao potvrditi da je zemljište na kojem se gradi zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ivanković na početku pisma navodi da je on u razdoblju od 1992. do 1994. bio rukovoditelj Službe za katastar grada Mostara u Uredu za stambeno-komunalne poslove i obnovu HVO-a Općine Mostar na čijem je čelu bio pravnik Hamdija Jahić – Maca.

‘Koliko se sjećam, koncem 1992. godine dobili smo zahtjev od Islamske zajednice Mostar da im na katastarskim planovima identificiramo sve parcele s objektima na području grada koje pripadaju njima’, stoji u Ivankovićevom pismu Dedoviću.

Ivanković piše da je temeljem toga dao zadatak dvojici vrsnih geometara, rah. Mehi Kurtoviću i Husi Pajeviću da taj posao odrade.

-U tu svrhu oni su pribavili potrebne ZK izvatke i posjedovne listove za sve parcele koje su se vodile na ime Islamske zajednice te na osnovu toga na pet ili više listova detalja katastarskih planova identificirali i vidno ih obilježili na tim planovima, stoji u pismu.

Ivanković piše i da su nakon toga, uz njegov dopis i pečat Ureda, sve to odnijeli u prostorije Islamske zajednice, za što su čak bili (po njihovom kazivanju) nagrađeni paketima hrane.

-Vjerodostojnost mog pisanja možete provjeriti u vašoj arhivi i kod kolege Huse Pajevića’, napisao je Ivanković Dedoviću.

Ivanković ovo sve navodi iz razloga što ni u jednom dokumentu nema potvrde da je zemljište na kome se gradi HNK Mostar bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice.

“Istjerivanjem jednog okupatora došao je drugi, Austro Ugarska koja je 1880.-1884. uspostavila katastar i zemljišne knjige koje i danas koristimo. Ovo napominjem iz razloga što ste Vi vjerojatno mladi pa se ne sjećate da je na prostoru gdje se radi HNK, Austro-Ugarska izgradila željeznički kolodvor sa svim pratećim objektima, ranžirnim kolosijekom, skladištima i.t.d. U vrijeme dok sam radio u Katastru našao sam planove iz 1933. godine, opisivane ćirilicom, gdje piše Kolodvor, a ulica paralelna zapadno njemu Kolodvorska ulica”, piše Ivanković.

Gore navedeno Ivanković spominje jer je, kako piše, ondašnja uprava HNK došla kod njega te donijela projekt firme iz Zagreba sa zahtjevom da iskolči temelje objekta HNK.

“Dobro se sjećam da sam 20.06.1996. godine (to je datum rođendana meni dragih osoba) iskolčio temelje objekta. Iskope i rušenje temelja na dubini preko 6m bivše robne kuće HIT radilo je poduzeće Građevinar, a kasnije se sa iskopima uključilo poduzeće Interinvest gdje je bio rukovoditelj gradilišta rah. Edo Pala kome sam i predao skicu iskoličenja, nevješto pisanu na pisaćem stroju i ručno crtanu”, istaknuo je Ivanković.

Inženjer geodezije Vinko Ivanković piše da tijekom radova nisu naišli ni na jedan grob, što kazuje da su prethodni graditelji kompletan teren skinuli do zdravog šljunkovitog materijala.

“Pošto je Austro-Ugarska bila uređena država provela je sve procedure, te uredno sve grobove vjerojatno prebacila na obližnje groblje Šemovac ili Kapetanovina (što se može provjeriti)”, napisao je Ivanković te dodao:

‘Djelomično sam sudjelovao i na radovima u Kapetanovini gdje su do prije petnaestak godina bili nišani, a grobovi ekshumirani te na tom mjestu izgrađen stambeno-poslovni objekt’, napisao je Ivanković.

Ivanković je ustvrdio i da zna tko efendiji Dedoviću dostavlja informacije o predmetnom slučaju.

‘Ja znam tko Vas „filuje“ vrlo korisnim, ali ponekad i veoma tendencioznim i zločestim informacijama. Radi se o Vama znanoj osobi, mom prijatelju preko 53 godine (kojeg ja smatram bratom jer nemam rođenog), kome sam i ja u Švedsku slao neku dokumentaciju’, piše Ivanković pa dodaje:

“Taj moj prijatelj se naljuto na mene pa mi se čak nije ni javio kada je neki dan bio u Mostaru, a razlog je bila moja opomena da malo smanji svoje dezinformacije, posebno tvrdnju da je robna kuća HIT imala privremenu dozvolu za samo montažni objekt. A već sam Vam napomenuo da je bager preko mjesec dana rušio temelje na jugozapadnoj strani objekta na dubini od preko 6 metara”, napominje Ivanković.

Inženjer geodezije pismo muftiji zaključuje sljedećom porukom:

-U nadi da nećete više lokalnu i širu javnost zamajavati neistinama kojima ste instruirani od „historičara“ koje ja zovem histeričari, uz poštovanje Vas pozdravljam.”

Reisovo priznanje

U svjetlu ovoga pisma inženjera geodezije Ivankovića efendiji Dedoviću valja podsjetiti i na citat iz intervjua poglavara Islamske zajednice u BiH, Huseina efendije Kavazovića za ‘Glas Amerike’ od 26. lipnja ove godine.

Naime, i Kavazović priznaje da je tzv. Lakišića harem ekshumiran još 1884. godine.

“U Mostaru imamo problem s Lakišića haremom koji je ekshumiran 1884. godine, a na čijem se mjestu danas gradi Hrvatsko narodno kazalište i katedrala”, rekao je, između ostaloga, Kavazović u intervjuu za ‘Glas Amerike‘.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)