REZERVISTI LJUTITI: “Dok sam ja na prvoj liniji, pogledajte gdje je Netanyahuov sin”

Vrijeme:1 min, 41 sec

Izraelski vojnici koji su se dobrovoljno prijavili da se pridruže ratu protiv Hamasa osudili su sina premijera Benjamina Netanyahua jer je ostao u Sjedinjenim Državama i “napustio” svoju zemlju. Stotine Izraelaca vratile su se kući nakon što je vojska regrutirala više od 300.000 rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u povijesti zemlje.

Najstariji sin Benyamina Netanyahua Yair preselio se na Floridu ranije ove godine i ondje ostao. S 32 godine ispunjava uvjete za pričuvnu dužnost, koja završava s 40 godina. “Yair uživa u svom životu u Miami Beachu dok sam ja na prvoj crti bojišnice”, rekao je jedan vojnik koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga.

Dragovoljac na izraelskoj sjevernoj bojišnici, koja je svakodnevno izložena sve većoj paljbi Hezbolaha koji podržava Iran u južnom Libanonu, rekao je za The Times da ovo izaziva nepovjerenje i bijes među rezervistima. “Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, svoje obitelji, svoju djecu kako bismo zaštitili svoje obitelji kod kuće i zemlju. Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje”, rekao je.

Iako nikada nije bio vojnik, Yair je odslužio obveznu vojnu službu i radio u jedinici glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Yair se preselio u Sjedinjene Države nakon kontroverze oko njegovih aktivnosti na društvenim mrežama. Premijerov sin izazvao je negodovanje javnosti nakon što je stotine tisuća Izraelaca koji su prosvjedovali protiv vladinih reformi pravosuđa nazvao “teroristima” i optužio Sjedinjene Države za financiranje nemira.

“Vratio sam se iz SAD-a gdje imam posao, život, svoju obitelj”, rekao je drugi rezervist, koji je također želio ostati anoniman i priprema se za raspoređivanje na južni front. “Nema šanse da ostanem ondje i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? Ovo je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u novijoj povijesti i svatko od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući i premijerovog sina”, rekao je.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)