VLAISAVLJEVIĆ/Zgrada HNK Mostar će biti izgrađena, a na proljeće sljedeće godine nadam se i otvorena

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

„Stalno se govori o sedam institucija kulture od značaja u BiH koje su nekada davno mitski postavljene kao institucije kulture. Odlučili smo proširiti taj popis“, rekla je u emisiji Kompas RTV Herceg-Bosne ministrica kulture i športa Federacije BiH dr. sc. Sanja Vlaisavljević.

Objasnila je kako su to institucije kulture koje su registrirane na razini Bosne i Hercegovine u prethodnom sustavu i koje sebi daju za pravo da budu jedine institucije od značaja u BiH. „Ne može jedan muzej koji u sebi sadrži riječ ‘historijski’, imati samo neke ratne postavke, a ne one postavke koje se odnose i na druge narode u Bosni i Hercegovini, kazala je Vlaisavljević

Naglasila je kako su zbog proširivanja toga popisa između ostaloga održani sastanci s predstavnicima Sveučilišne galerije, Hrvatskoga narodnog kazališta, Simfonijskog orkestra, Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica Livno, a koji su od iznimnog značaja za kulturu u Bosni i Hercegovini.

„Želimo vidjeti što je to zajedničko institucijama kulture, koji su njihovi zajednički problemi i kako ih rješavati. A taj broj možemo čak i proširiti, istaknula je.

Komentirala je izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i izjavu mostarskog muftije Salema ef. Dedovića da se time uzdiže ‘Berlinski zid’.

„Institucija kulture nikako ne može biti dizanje Berlinskog zida, nego rušenje zidova. Ako bismo slijedili ovu logiku i ako bismo pravili analogije, bojim se da bi Sarajevo bilo primjer u kojem su brojni berlinski zidovi podignuti, stoje i koje nazivamo institucijama od značaja kulture“, kazala je Vlaisavljević i dodala kako će HNK biti izgrađen, a nada se na proljeće sljedeće godine i otvoren.

Rekla je kako je jedino moguće da BiH na Venecijanskom bijenalu ovaj put predstavlja Projekt Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom „Mjera mora“, umjetnika Stjepana Skoke i nacionalnog povjerenika i kustosa Marina Ivanovića, a kojega je izabralo stručno povjerenstvo.
„Hrvatska komponenta nikada do sada nije sudjelovala na najvećem festivalu suvremene umjetnosti. Jedini dokument koji obvezuje jest odluka kojom je Sveučilišna galerija izabrana da predstavlja BiH na Venecijanskom bijenalu. Tu je stvar čista i jasna, kategorična je Vlaisavljević.

Za kinematografiju u BiH kaže da se problemi gomilaju godinama, ali je uvjerena da će se riješiti jer postoji dobra volja. Objasnila je kako natječaj Fondacije za kinematografiju još nije poništen unatoč jednoglasnoj odluci Vlade F BiH.

„Upravni odbor Fondacije je odlučio da ne postupi po odluci Vlade da natječaj bude poništen“, kazala je ministrica Vlaisavljević i dodala kako je besmislena informacija da je natječaj poništen radi jedne osobe – Jasmile Žbanić. „Uvjerena sam da ćemo zajedničkim naporima promijeniti poziciju Fondacije koja može napraviti puno posla, kazala je Vlaisavljević.

Rekla je kako se na sportskim natjecanjima događaju izgredi kao što su neprimjereno skandiranje, isticanje neprimjerenih simbola… „Nije popularno reći, ali treba početi kažnjavati. Isti ljudi koji odu u uređene zapadne, demokratske zemlje svijeta tamo poštuju pravila – zato što znaju da ih čekaju drakonske kazne. Kada bi te drakonske kazne bile kod nas i mi bismo bili dio svjetskog trenda uljudnih, kazala je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)