Tko će se morati riješiti svih svinja do kraja studenoga?

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Prema naredbi resornog ministarstva svi uzgajivači svinja koji imaju jednu svinju ili oni koji ne udovoljavaju visokim biosigurnosnim uvjetima na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske te s dijela Brodsko-posavske županije, moraju svinje usmrtiti do 31. listopada. Isto vrijedi i za ostatak države, ali do 30. studenog.

– Ono što ja sada mogu preporučiti svinjogojcima u trećoj kategoriji, koji su u velikom problemu, je da pokušaju poslati svinje na termičku obradu. Istina dobit će cjenovno nešto manje novaca, ali imat će slobodne objekte jer ako prijave za eutanaziju svinje, onda godinu dana nema proizvodnje, pojasnio je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK.

– Mi ćemo naše proizvođače obavijestiti da ništa ne čekaju, da svinje koje pređu kilažu idu na termičku obradu jer nemaju što čekati, istaknuo je Antun Mihić, uzgajivač svinja u brodsko-posavskoj županiji.

U resornom ministarstvu ističu da poduzimaju sve mjere u sprečavanju širenja virusa, odnosno uz zonu zaštite 10 kilometara od mjesta bolesti uvode i zonu nadzora. Unatoč tomu dio svinja, kažu, mora biti uklonjen.

– Do 31. listopada naređuje se uklanjanje svih svinja iz kategorije 0,1,2, u zonama zaštite i zonama nadziranja i zonama zaraze, a za cijelu Hrvatsku do 30. studenog. U ostatku Hrvatske svi moraju zaklati svinje koje nisu u kategorji 3, a ovi iz kateogrije 3 ne moraju prinudno klati, nego mogu prodati svoje životinje za preradu, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Uzgajivači iz triju županija koje su pogođene virusom čine više od 65 posto ukupne proizvodnje svinja u Hrvatskoj. Stoga mjere koje se poduzmaju daju rezultate, poručila je ministrica Vučković.

Vučković: Struka potvrdila sve mjere koje provodimo

– Sve mjere koje provodimo su se potvrdile. Još jednom su se veterinari osvrnuli na netočne informacije koje zbunjuju hrvatsku javnost. Cjepiva nema, lijeka nema, uloženi su silni milijuni eura kako bi se nešto na tom tragu pronašlo, no do današnjeg dana, nažalost, nije. Smrtnost je gotovo sto postotna, izjavila je ministrica Vučković.

Kazala je da su mjere donijele određene učinke i da se bilježi stagnacija slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– To se vidi iz tjedna u tjedan, no valja biti oprezan. Zahvalila bih MUP-u, a posebno državnom inspektoratu, koji provode vrlo velike radnje na suzbijanju ilegalnog prometa, izjavila je Vučković.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić je pozvala na odgovorno ponašanje. Upozorila je da se bolest brzo i lako širi, nema cjepiva ni lijeka, a riječ je o virusu koji je među tri najopasnija virusa u veterinarskoj medicini, jer se teško nadzire i suzbija.

Na svima je, kako je rekla, da se odgovorno ponašaju tj. da se svinje drže na pravilan način, uz pravilne biosigurnosne mjere. Time, kako je objasnila, uzgajivači štite svoje, susjedove i svinje velikih proizvođača.

Na poštivanje mjera i veterinarskih preporuka pozvao je i Ljubo Barbić s Veterinarskog instituta. Temeljni cilj je prema njegovim riječima što prije doći do statusa države slobode od ASK-a.

I Ivan Zemljak iz Hrvatske veterinarske komore je apelirao na posjednike svinja da se pridržavaju svih mjera. Nepridržavanje mjera rezultira samo daljnjim širenjem bolesti, rekao je. Smatra da ASK nije kraj svinjogojstva u Hrvatskoj niti malog svinjogojstva te kako su zahtievi za biosigurnosnim mjerama za mala gospodarstva takvi da ih se vrlo lako može pridržavati.

– Svinjogojci moraju shvatiti da se nećemo uspjeti riješiti bolesti ne budemo li s ozbiljno pridržavali mjera, poručio je.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović nakon sastanka je kazao kako je važno da će biti isplaćena šteta svim oštećenim svinjogojcima.

 

 

hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)