Ogorec: Bombardiranje bolnice u Gazi najbolje odgovara Hamasu

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, govoreći o međusobnim optužbama u vezi s bombardiranjem bolnice u Gazi u sklopu aktualnog izraelsko-palestinskog sukoba, da ono najbolje odgovara Hamasu, ali da je sada vrlo teško reći jesu li to učinili oni ili se omaklo izraelskom zrakoplovstvu.

– Navodno je pokrenuta istraga, navodno je Izrael pokazao materijale i dokaze da se to dogodilo Hamasu, odnosno, bolje rečeno, palestinskom džihadu, tako da – ipak je to još uvijek upitno, rekao je Ogorec.

Međutim, dodao je, indikativno je da se to dogodilo uoči dolaska američkog predsjednika Joea Bidena i velikog summita u Jordanu koji je trebao dati odgovore na mnoga pitanja, a sad je, kako je rekao, manje-više otkazan, te će Biden doći samo u Izrael.

“Izraelska kopnena akcija neizvjesna”

Stručnjak za sigurnost Siniša Tatalović (Fakultet političkih znanosti) rekao je da ovo što se trenutačno događa koristi Iranu, koji zbija redove svojih saveznika oko ključnog pitanja – borba protiv države Izrael.

– Jasno je da sve što se događa, posebno ovaj napad, njima ide na ruku jer slabi međunarodnu potporu Izraelu, rekao je Tatalović.

Dodao je da je Izrael napadnut terorističkim napadom i ima se legitimno pravo braniti, ali da i tu postoje granice utvrđene međunarodnim humanitarnim pravom.

Tatalović je rekao da će i jedna i druga strana voditi računa da se ne dogode civilne žrtve ili da one budu minimalne, zbog čega misli da je dugo najavljivana izraelska kopnena akcija neizvjesna.

– Ili, ako se dogodi, vjerojatno neće biti onakva kakva je prvotno planirana jer bi jasno prouzročila ogromne žrtve na jednoj i drugoj strani. Tu je možda veća mogućnost da će se ići na neke ograničene akcije koje će biti usmjerene prvenstveno na oslobađanje talaca, odnosno na neutralizaciju vojnih ciljeva, odnosno infrastrukture Hamasa, iako će to biti jako teško jer su te stvari jako povezane, rekao je Tatalović.

“Hamas je sila zla s kojom se treba obračunati”

Stručnjak za energetiku Davor Štern rekao je da i SAD i Izrael tvrde da nema mira bez uništenja Hamasa. Hamas je došao na vlast preko građanskog rata u Gazi u kojemu je poražen Al Fatah, koji je bio jedna relativno mirna arapska organizacija, a na čijem je čelu bio Jaser Arafat, rekao je.

– Nema civilne vlasti u Gazi, Hamas vlada svime, rekao je Štern, dodajući da se radi o međunarodnoj terorističkoj organizaciji koja ponekad preuzima odgovornost i za napade u Europi.

Poručio je da je “Hamas sila zla s kojom se treba obračunati” te da u Palestini sigurno ima “zdravih elemenata” koji su spremni za prekid dugogodišnjih sukoba.

Štern je rekao i da će “bilo kakav širi sukob, u kojem će se nafta koristiti kao oružje, kao 1973., poremetiti kompletnu svjetsku ekonomiju”.

Ogorec je rekao da je i jednoj i drugoj strani vrlo pametno da se vrate za pregovarački stol.

– Mislim da su na neki način i na putu za to, čim se postupno odustaje od moguće kopnene ofenzive, to je već dobar signal, rekao je Ogorec.

– Mislim da će sad sve to puno ovisiti o tajnoj diplomaciji, dodao je.

Tatalović je rekao da je sad najvažnije zaustaviti sukob – ali da se to neće dogoditi prije nego što Izrael ne ostvari svoje, barem minimalne ciljeve.

 

hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori