SVETAC DANA”Sveta Terezija od Djeteta Isusa”

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

01.listopada

Redovnica karmelićanka, najmlađa crkvena naučiteljica i zaštitnica misija. Imala je slogan: “ Samo ljubav vrijedi! ”

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, redovnica karmelićanka i najmlađa crkvena naučiteljica, zaštitnica misija. Rođena je 2. siječnja 1873. godine u gradiću Alençonu u Normandiji u pobožnoj obitelji. Terezija je bila najmlađa u obitelji koja je brojila devetero djece, od kojih je četvero umrlo u najranijoj dobi. Kada je imala četiri godine, umrla joj je majka, to je za mladu Tereziju bio veliki gubitak. Nakon smrti majke otac se sa kćerima seli 1887. godine u Lisieux i svu pozornost usmjerava na odgoj kćeri. Terezijina sestra Paulina, koja joj je zamjenjivala majku, stupila je u samostan karmelićanki u Lisieuxu. Poslije nje to je učinila i najstarija sestra Marija. Treća sestra Leonija stupila je u samostan klarisa. Dvije sestre Celina i Terezija rasle su zajedno.

I Terezija je osjetila redovničko zvanje i željela je ući u karmelski samostan gdje su već bile njezine dvije sestre, ali je bila premlada. To je nije pokolebalo. Tražila je dozvolu crkvenih i samostanskih poglavara. Kada joj nisu dopustili, u Rimu je osobno, lice u lice, zamolila papu Lava XIII.  dopuštenje da uđe u samostan. Protiv svih pravila, sa samo 15 godina, ušla je u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom ‘spašavati duše i moliti za svećenike’. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Uzor su joj bili osim Isusa i sveci: sv.Ivana Orleanska, sv.Ivan od Križa i sv.Terezija Avilska. Prvih pet godina redovničkog života Terezija je puno patila zbog duhovne suhoće i osamljenosti. Veličina njezine osobnosti izazivala je zavist i protivljenje sestara. Doživjela je samo jedan mistični doživljaj.

Bila je izrazito krhkoga zdravlja pa joj je poglavarica zbog toga zabranila da posti, a kako je njezino intenzivno življenje iznimne povezanosti s Isusom svima bilo vidljivo, naložila joj je da bilježi svoja sjećanja i svoja razmišljanja. Tako su i nastali njezini poznati autobiografski zapisi – “Povijest jedne duše”, u kojoj je opisala svoj vlastiti životni put. Postala je putokaz mnogima kako valja koračati putem duhovnoga djetinjstva posve predan u volju Božju, bez očekivanja čudesa i nadnaravnih objava. Imala je slogan: “ Samo ljubav vrijedi! ” Knjiga za koju kažu da u rukama djeluje kao žeravica, u roku 25 godina prevedena je na 35 jezika i tiskana u milijunskoj nakladi.

Umrla je u Lisieuxu 30. rujna 1897. od tuberkuloze, sa samo 24 godine, ali ih je vrlo intenzivno proživjela, bivajući svjesna činjenice da je svaki trenutak koji je protekao onaj koji se ne može nadoknaditi. Njezinu duhovnost su prozvali Mali put svete Terezije, a njime je pokazala da se može postići svetost vršeći s vjerom i ljubavlju male svakodnevne dužnosti. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 1923., a svetom dvije godine poslije, dok ju je sveti papa Ivan Pavao II. 1997. god. proglasio crkvenom naučiteljicom. Štuje se kao zaštitnica Francuske, cvjećara, bolesnika, posebno onih koji boluju od tuberkuloze, kao i djece bez roditelja. Njezino neraspadnuto tijelo čuva se u katedrali u Lisieuxu.Na slikama je često prikazuju s ružama jer je obećala da će s neba na zemlju posipati ruže, ruže milosti koje kod Boga isprosi na ljude.

Terezijine roditelje, Louisa Martina i Azélie-Marie „Zélie” Martin, rođenu Guérin, svetima je 18. listopada 2015. proglasio papa Franjo. Oni su prvi bračni par u povijesti Crkve koji je zajedno proglašen svetim.

Molitva  sv. Tereziji  od Djeteta  Isusa

O, sveta Terezijo, ti koja si otkrila da je jednostavan put, put svetosti, pomozi nam živjeti jednostavne stvari svaki dan silom ljubavi koja ih čini velikima. Ti, zaštitnice misija, trči i obujmi granice zemlje da bi poduprla misionare koji su u nevolji, da bi dala snagu onima koji su progonjeni, da bi donijela vjeru onima koji su u napasti. Ti, koja si mlada radosno odgovorila na Ljubav Božju, učini da mnogi mladi osjete u srcu glas Učitelja koji ih zove da postanu ribarima ljudi i da imaju hrabrosti reći svoje „evo me”. Ti, koja si po svome obećanju, učinila da na sve nas padne mirisna kiša ružinih latica, daj svećenicima srce, grešnicima oprost, bolesnima zdravlje, očajnima utjehu.

Sv. Terezijo od Djeteta Isusa, moli za nas.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori