O OVOME SE DUGO PRIČA/Hoće li minimalna plaća u Federaciji BiH konačno biti 1.000 KM?

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na tisuću KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plaća?

596 KM iznos je trenutačne minimalne plate u našoj zemlji što je ujedno i najniža plaća u Europi. U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inflacije i trenutačnog standarda minimalna plaća trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu plaću na tisuću maraka.

“Mi smo minimalnu plaću u Zakonu definirali kroz brutto iznos jer želimo da se ona definira kroz brutto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH.

“Nije to skok sa sadašnje minimalne plaće na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plaća plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka”, istaknuo je Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plaća bude tisuću konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

“Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plaće, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema”, rekao je Marin Bago, Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”.

Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plaće. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plaća, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plaća, piše BHRT.

“Nisam siguran da će biti neki mehanizam koji će vas natjerati da vi nekom tko ima pet tisuća plaću mu je dignete na pet i po ili šest. Ali u svakom slučaju, taj relativni odnos plaća unutar jedne kompanije je vrlo važan, vrlo bitan i čim se dižu niske plaće, moraju ići i sve ostale. Možda ne u istom postotku, ali sasvim sigurno svaki poslodavac mora taj relativni odnos uštimati”, mišljenja je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavac.

Za implementaciju fiskalnih zakona potrebna je i priprema softvera u Poreznoj upravi FBiH, a uključena bi bila i Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To je još jedan od razloga zašto do povećanja vjerojatno neće doći u ovoj godini. Uz to MMF je dao preporuku da se zbog visoke inflacije ograniči rast plaća. Na potezu je Federalna vlada.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori