Rusija gađa lučku infrastrukturu/Rumunjska se žali na moguću povredu zračnom prostora

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Članica NATO-a Rumunjska izvijestila je o mogućoj povredi svog zračnog prostora tijekom noćnih napada bespilotnih letjelica koje je Rusija izvršila na infrastrukturu u Ukrajini, prenosi Al Jazeera.

Otkako je izašla iz sporazuma koji omogućuje sigurne isporuke žitarica preko Crnog mora, Moskva je pojačala napade na ukrajinske južne regije Odesa i Mikolajiv, gdje se nalazi bitna infrastruktura za izvoz žitarica.

“Nakon otkrivanja skupina bespilotnih letjelica koje su krenule prema ukrajinskom teritoriju u blizini rumunjske granice” upozoreni su stanovnici rumunjskih općina Tulcea i Galati, navodi se u priopćenju ministarstva obrane. “Sustav radarskog nadzora … ukazao je na mogući neovlašteni ulazak u nacionalni zračni prostor, sa signalom otkrivenim na ruti prema općini Galati”, dodaje se. Zbog sličnih ruskih napada blizu granice, SAD je poslao svoje avione za nadzor te granice.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske, rekla je za ukrajinsku TV da Rusija nastavlja s napadima na lučku infrastrukturu. Mete su uključivale objekte na rijeci Dunav i da Moskva pokušava dići u zrak infrastrukturu u ukrajinskim regijama “kako bi utjecala na gospodarstvo”, rekla je glasnogovornica. Rusija je intenzivirala zračne napade na ukrajinsku izvoznu infrastrukturu žitarica na Dunavu i luci Odesa od srpnja, kada je Moskva odustala od dogovora koji je omogućio siguran ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)