Britanska ministrica tvrdi da su pravila UN-ove konvencije o izbjeglicama “apsurdna i neodrživa”

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Britanska ministrica unutarnjih poslova danas je oštro kritizirala trenutno funkcioniranje UN-ovog sporazuma o izbjeglicama, nazvavši ga “apsurdnim i neodrživim”.

U svom govoru na American Enterprise Instituteu u Washingtonu, Suella Braverman ustvrdila je da UN-ova Konvencija o izbjeglicama iz 1951. proširuje zaštitu na gotovo 800 milijuna pojedinaca, od kojih mnogi, prema njoj, ne bi trebali biti kvalificirani za međunarodnu zaštitu izbjeglica, prenosi BBC.

Tvrdi da je tumačenje ključnih pojmova konvencije evoluiralo tijekom vremena, što je dovelo do preširoke definicije izbjeglica. “Članak 1. konvencije definira da se pojam ‘izbjeglica’ i odnosi na one koji ‘zbog opravdanog straha od proganjanja zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog uvjerenja’ ne mogu sigurno boraviti u zemlji svoje nacionalnosti”, rekla je. “Kako se sudska praksa razvijala, ono što smo vidjeli u praksi je pomak u tumačenju od ‘progona’ u korist nečega što je sličnije definiciji ‘diskriminacije’.”Zahtjev za “utemeljenim strahom” smanjen je na “vjerodostojan” ili “razmjeran strah”, čime je proširena podobnost za azil”, dodala je.

Rekla je da je pitanje nekontrolirane i ilegalne migracije “egzistencijalni izazov za političke i kulturne institucije Zapada”. Braverman je naglasila hitnu potrebu za rješavanjem ovog problema, tvrdeći da ono prijeti samom tkivu zapadnih društava. Ukazala je na nedavne događaje na Lampedusi, malom talijanskom otoku u Sredozemnom moru gdje su tisuće migranata stigle malim brodicama u nekoliko dana, kako bi ilustrirala ozbiljnost problema.

Ministrica iz Londona je ustvrdila da postoji nevoljkost među političarima da reformiraju konvenciju koja proizlazi iz “straha da će biti označeni kao rasisti ili neliberalni”. Priznala je inherentne poteškoće u ponovnim pregovorima o takvim međunarodnim sporazumima, navodeći složeni proces izgradnje konsenzusa unutar UN-a kao ogromnu prepreku. “Vrlo je teško ponovno pregovarati o ovim instrumentima. Ako mislite da je teško natjerati 27 država članica EU da se slože, pokušajte postići dogovor unutar UN-a”, rekla je.

Ustvrdila je da nekoliko zemalja, javno ili privatno, podupire kontroverzni britanski plan za Ruandu – slanje ilegalnih migranata u treće zemlje. “Iako su naši politički protivnici, nevladine organizacije i drugi odbacili naš prijedlog kao nemoralan kada je prvi put najavljen, zapanjujuće je koliko je zemalja – kojima upravljaju vlade različitih političkih boja – sada izrazilo podršku u javnosti i u privatnim razgovorima za ovaj model. Mnogi sada traže vlastite varijacije na našu ideju”, rekla je.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)