Teroristi su dobili oružje Vojske Srbije, plan je bio destabilizirati Sjever i proglasiti autonomiju do Ibra

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su Srbi koji su se sukobili s policijom “planirali destabilizirati Sjever, a zatim proglasiti autonomiju do rijeke Ibar”.

Svečlja je intervjuu za „Euronews Albania“, rekao da je grupu „po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“ predvodio potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Pronađeno oružje bilo dovoljno za vojsku od 200 ljudi

Prema njegovim riječima, pronađeno oružje bilo je dovoljno za vojsku od 200 ljudi, piše Koha, prenosi KoSSev.

– Govori se o 200 potencijalno regrutiranih ljudi koji bi bili dio ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo – rekao je Svečlja.

Ministar unutarnjih poslova Kosova rekao je da se akcija nastavlja i da je policija Kosova pronašla i druge kamione i buldožere sa oružjem.

– Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protutenkovskih mina, više protupješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi izravno iz skladišta Srbije – rekao je Svečlja.

Prema njegovim riječima, težak teren i otvaranje novih puteva na granici uvjetovali su da grupa, kamuflirajući se kao osoblje KFOR-a, donese oružje na Kosovo.

“Spriječen izuzetno opasan scenarij”

Kako Kallxo prenosi u više članaka, Svečlja navodi da je „spriječen izuzetno opasan scenarij“, te da je Radoičić „po svoj prilici u bolnici“, kao i to je incident u Banjskoj „neka vrsta akcije koju je Putin imao 2014. godine u Donbasu“.

Svečlja je rekao da se Radoičić „po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu“, prenosi Kallxo.

– Da, Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice s Kosovom – rekao je on u intervjuu za Euronews.

On je ponovio da će „tražiti da oni koji su sudjelovali u sukobu s policijom Kosova, ozlijeđeni ili neozlijeđeni, budu predani kosovskim organima“.

Svečlja je rekao da je oružje koje su pronašli vrijedno pet milijuna eura, dodajući da se traga za drugim oružjem, prenosi KlanKosova.

Crno tržište

Dodao je da je oružje proizvodnje 2021. i 2022. godine.

– Jučer smo prikazali dio zaplijenjenog naoružanja. Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srbijanske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90. godina. Vrijednost cjelokupnog oružja je oko pet milijuna eura – rekao je on.

U Kosovskoj Mitrovici danas se pale svijeće za trojicu muškaraca koji su poginuli u sukobu s policijom Kosova.

Pojavila se i obitelj dvojice ubijenih Srba iz Zvečana, kao i mnogi građani iz ovog mjesta.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)