NAKON SASTANKA U BRUXELLESU KURTI/Lajčak i Vučič djeluju koordinirano

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako postoji koordinacija između posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je Lajčak tijekom posljednjeg susreta u Bruxellesu zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kurti je na konferenciji za medije optužio Lajčaka da se “pozicionirao” protiv Kosova te dodao kako njemu izgledalo kao da “postoji koordinacija” između predsjednika Srbije i Lajčaka o kreiranju alternativnog scenarija u kojem se polovica dogovora ne bi provela.

Međusobno priznavanje

– Idućih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji nam žele pomoći i podržati nas u demokratskom državotvornom, društveno-ekonomskom razvoju, ali i s međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rješenje: to je Osnovni sporazum i de facto međusobno priznanje – rekao je Kurti.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li tražiti da Lajčak bude smijenjen s pozicije posebnog izaslanika, Kurti je rekao kako Lajčak ne odgovora njemu već da on izvještava Europsku komisiju, Europsko vijeće i Europski parlament.

– Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo – kazao je Kurti u izjavi za medije u Prištini.

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je da je EU očekivala bolji ishod najnovije runde dijaloga koja je održana prošlog tjedna u Bruxellesu i da će o idućim koracima dalje razgovarati s europskim i američkim partnerima.

Idući koraci

– Stanje u dijalogu zajedno s napetom situacijom na sjeveru Kosova bit će predmet predstojećih strateških razgovora s našim američkim i europskim partnerima kako bi se utvrdili naši idući koraci – napisao je Lajčak u svom tjednom osvrtu na Facebooku.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je u četvrtak kosovskog premijera Albina Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

No kosovski premijer drži da ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići suglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u nedjelju kako očekuje nove pritiske na Srbiju od europskih i američkih čelnika nakon propalih pregovora na sastanku o dijelogu između Kosova i Srbije.

“Sad će nešto novo smisliti”

– Sad će nešto novo smisliti, samo čekam što je to novo što će smisliti. Oni se u biti slažu sa svim onim što radi Albin Kurti, a ovo sa zajednicom srpskih općina im je “must do it” jer je potpisano prije deset godina i zato što mi insistiramo na tome, i nećemo bez toga, a Kurti to neće da prihvati. I sad ne znaju kako izaći iz toga, a smislit će nešto da smo mi krivi, nije važno što – rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Nakon prošlotjednog sastanka Vučića i Kurtija, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, Europska unija priopćila je da će se zbog neuspješnih pregovora konzultirati sa zemljama članicama i SAD-om o sljedećim koracima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori