MILANOVIĆ KANADSKIM HRVATIMA/Idemo dalje pokušati od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti i na koju će te biti silno ponosni

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u nedjelju Hrvatima u kanadskom Hamiltonu da Hrvatska ne treba njihov novac jer su ga već dosta dali, nego njihovu ljubav i da ostanu ono što jesu, dodavši da je na njima procjena hoće li se vratiti u Hrvatsku.

Ovo je Milanovićev prvi dolazak u Kanadu

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednika Hrvatske, on se u župi susreo sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom, koji je zbog te obljetnice došao u Kanadu, i hrvatskim svećenstvom iz Ontarija te je sa suprugom Sanjom Musić Milanović bio na svetoj misi.

“Ova crkva je sagrađena rukama, novcem, trudom i radom naših ljudi. Ovaj prostor i ova crkva su već 65 godina hrvatski, rekao je Milanović te čestitao svećenstvu i hrvatskim iseljenicima 65. obljetnicu Hrvatske župe Svetog Križa, a kanadskim je Hrvatima kazao da će ovaj posjet pamtiti kao nešto jako lijepo i toplo, pogotovo što mu je ovo prvi dolazak u Kanadu.

“Idemo dalje na posao napraviti zemlju na koju će biti ponosni”

“Nakon ovoga idemo dalje na posao da pokušamo od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti po intuiciji i osjećaju. Ako takvu odluku donesete, jer ona ne smije biti nametnuta, i zemlju na koju ćete, ako se i ne vratite, biti silno ponosni”, rekao je Milanović koji će drugi tjedan u New Yorku sudjelovati na sjednici Opće skupštine UN-a.

“Ponosni ne samo zato što u nogometu razvaljujemo veće i bogatije, već i zato što će naprosto biti fino, pristojno, mirno i dobro mjesto za život, gdje se poštuje čovjek, poštuje obitelj, gdje svatko ima pravo na svoju privatnost, gdje ljudi imaju dovoljno da mogu uštedjeti, zaraditi i obogatiti se ako u tome vide smisao. Ali, gdje svatko ima pravo tražiti sreću, zaključio je Milanović.

Grad Hamilton je dom druge najveće hrvatske zajednice u Kanadi, nakon Toronta, a Hrvati u Hamiltonu imaju dugu tradiciju jer pored hrvatske župe, djeluje i najstarija aktivna hrvatska organizacija u Kanadi – Hrvatski narodni dom, koji ove godine obilježava 95. obljetnicu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo