Počeli pregovori. Kim Jong-un kazao Putinu: „S. Koreja će uvijek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma.“

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Tjednima najavljivani i u svijetu s velikim zanimanjem iščekivani, jutros su konačno i počeli pregovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una. Održavaju se na ruskom kozmodromu Vostočni, a o tome izvješćuju ruski državni mediji.

Pregovori se odvijaju uz sudjelovanje članova izaslanstva, a po potrebi će dvoje čelnika nastaviti komunikaciju u četiri oka.

S ruske strane u pregovorima sudjeluju predsjednikov glasnogovornik Dmitrij Peskov, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, potpredsjednik vlade – ministar industrije Denis Manturov, ministar obrane Sergej Šojgu, zamjenik premijera Aleksej Overčuk, zamjenik premijera Marat Husnullin, ministar prometa Vitalij Saveljev i ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov (o sjevernokorejskoj na kraju teksta).

Za sada, što se sastanka tiče, pristižu samo šture informacije kurtoaznog i deklarativnog karaktera, pa evo nekih od njih.

Ruski predsjednik Putin na sastanku je svom sjevernokorejskom kolegi predložio razgovore o pitanjima gospodarske suradnje i humanitarne prirode te razgovor o situaciji u regiji.

“Mi, naravno, moramo razgovarati o pitanjima ekonomske interakcije, o humanitarnim pitanjima, o situaciji u regiji”, kazao je Putin, čije riječi prenose RIA Novosti.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je na sastanku s ruskim predsjednikom da su odnosi s Rusijom prvi prioritet Sjeverne Koreje.

“Naše prijateljstvo ima duboke korijene i sada su prvi prioritet naše zemlje odnosi s Ruskom Federacijom“, kazao je Kim Jong-un na sastanku na kozmodromu Vostočni. Sjeverna Koreja uvijek će biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma – kazao je Kim Jong-un na sastanku s Putinom.

Čelnik DNRK posjećuje Rusiju prvi put od 2019., a u Rusku Federaciju je stigao svojim čuvenim oklopnim vlakom. Kim Jong-una na putovanju prate šef ministarstva vanjskih poslova DNRK Choe Song-hui, šef odjela za vojnu upravu Centralnog komiteta Radničke partije Park Chong-chon i zamjenik šefa središnjeg vojni odbor Lee Byung-chol.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)