“Ako dođe do kopnene operacije, broj žrtava bit će nepodnošljiv”

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Unatoč nastavku pregovora o prekidu rata u Gazi između Izraela i Hamasa iza kojeg stoji Egipat i Katar – izraelska vojska pokrenula je najavljivanu ofenzivu na Rafah gdje je utočište pronašlo preko milijun Palestinskih izbjeglica, među kojima su i militantni pripadnici terorističke organizacije Hamas.

Marinko Ogorec, vojni analitičar, komentirao je ofenzivnu fazu u Rafahu.

– Ofenziva najvjerojatnije ulazi u svoju zadnju fazu, a to je kopnena operacija. Za sad se odvija zračno bombardiranje, nakon čega će najvjerojatnije uslijediti kopnena operacija s ciljem likvidacije Hamasa. Hoće li to značiti završetak borbenih dijela na pojasu Gaze, to ćemo tek saznati, no činjenica je da će žrtve biti velike i to je ono što bi trebalo izbjeći, ako je moguće, rekao je.

Gubitci Hamasa su veliki.

– Od samog početka borbene operacije u Gazi, Hamas se doslovno skriva iza svojih civila. Zbog toga jesu tako velike žrtve. Imali smo prilike vidjeti da su objekti, koji ne bi trebali biti izloženi, kao što su bolnice i škole, imali podzemna skloništa za hamasovce čime su pretvorili te objekte u legitimne voljne ciljeve. Ako dođe do kopnene operacije, broj kolateralnih žrtava će biti nepodnošljiv, izjavio je Ogorec.

Ogorec tvrdi kako je najmanja stvar koju Hamas može napraviti za svoje građane je razgovarati i pregovarati s Izraelom da se pronađe mirna opcija.

– Ako pogledamo u prošlost, vidimo da je Hamas dobio povjerenje građana da bi politički predvodio područje. Ovakvo ponašanje Hamasa nije prihvatljivo. Ponašaju se kao teroristička struktura, ne vodeći računa o ljudima koji su im povjerili svoje živote, priopćio je.

Komentirao je i teško stanje izbjeglica.

– Hoće li Egipat prihvatiti izbjeglice s prostora Gaze? Najvjerojatnije neće. U tom kontekstu se situacija dodatno pogoršava jer ljudi nemaju kuda. Bit će izloženi borbenim djelovanjem kopnenih snaga s prilično negativnim posljedicama i velikim žrtvama, izjavio je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ignorira zahtjev građana za održavanje mira.

– Ako ikome odgovara ovaj sukob to je onda Netanyahu jer kad borbena djelovanja prestanu, netko će ga pitati o njegovoj ulozi i u sukobu i o općenitom političkom djelovanju. Ovaj sukob je na neki način njegovo odgađanje da izađe pred lice pravde, rekao je Marinko Ogorec.

Ogorec dodaje kako bi završetkom sukoba na području Gaze sve političke strukture u SAD-u odahnule.

– Iako do sada vanjska politika ne ovisi u velikim mjerama na predsjedničke izbore SAD-a, svakako može biti jedan od čimbenika – odahnuo bi gotovo cijeli svijet, i mi Europljani jer bi i cijene nafte došle do ravnoteže, poručio je.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori