BiH obara rekorde u izvozu oružja i opreme, veliki rast namjenske industrije

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

ANALIZA VRIJEDNOSTI IZVEZENOG ORUŽJA, STRELJIVA I OPREME

Ako se analiziraju podaci o vrijednosti izvezenog oružja, streljiva i opreme za prvih sedam mjeseci ove godine iz BiH, moguće je pretpostaviti kako bi do kraja godine zemlja mogla oboriti rekorde kada govorimo o namjenskoj industriji i njezinoj poziciji u pogledu vanjskotrgovinske bilance. Naime, u tom je razdoblju iz BiH izvezeno oružja i streljiva u vrijednosti od gotovo 167 milijuna KM, a kada se taj iznos usporedi s brojevima koji su zabilježeni u istom razdoblju prošle godine, vidljiv je skok za čak 43 posto, piše BiznisInfo.

Naime, protekle godine iz BiH ga je izvezeno u vrijednosti od 116,6 milijuna KM, a ovakav porast vrijednosti može se tumačiti na više načina, među ostalim, i kroz veću količinu izvezenog oružja i streljiva. Kada je riječ o državama partnerima u vanjskoj trgovini proizvoda namjenske industrije, BiH je najviše izvezla u Sjedinjene Američke Države (vrijednost izvoza od 62,2 milijuna maraka). Na drugom mjestu je Turska, u koju je izvezeno oružja, opreme i streljiva u vrijednosti od 20,8 milijuna maraka. Treće mjesto zauzima Bugarska sa 16,6 milijuna, a nakon nje je Saudijska Arabija s 15,4 milijuna maraka, Malezija s 11 milijuna maraka…

Podaci o izvozu

Inače, prošlu godinu BiH je završila s impresivnim rezultatom u pogledu izvoza oružja, streljiva i opreme. Broj od 254 milijuna KM ponovno svjedoči o potencijalima namjenske industrije koji se već dulji niz godina iskazuju kroz iznimno dobre prodajne rezultate, odnosno ostvarene prihode.

Večernji list imao je uvid u godišnje izvješće koje je objavljeno u sklopu ugovora o trgovini oružjem (ATT), dokumenta koji regulira međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem, a čiji je BiH potpisnik. Među proizvodima namjenske industrije iz BiH na popisu prodanih proizvoda našlo se i pet oklopnih vozila koja su prodana Etiopiji, a vrijednost realiziranog posla je 2,317.000 eura. Istodobno, kada je riječ o topničkim sustavima velikog kalibra, BiH je prodala Mađarskoj 207 komada minobacača od 120 i 82 milimetra, i to u vrijednosti od 1,365.000 eura, dok su dva minobacača od 120 milimetara izvezena u Indoneziju. Istodobno, u Češku je izvezeno 35 komada minobacača od 60 mm (M70, M57), dok je istoj zemlji prodano i 300 komada ručnih bacača RPG7. U susjednu Slovačku pak prodano je 60 primjeraka ovog raketnog bacača. U kontekstu osobnog naoružanja BiH je u Sjedinjene Američke Države izvezla 676 rabljenih pištolja te 986 poluautomatskih pištolja od 9 mm. U Švicarsku je izvezeno 25 pištolja RS 9. Najveći naručitelj automatskih pušaka bio je Pakistan, u koji je BiH izvezla tisuću komada automatske puške Alfa 9 x 19 mm, dok je Južnoafrička Republika kupila deset primjeraka ovoga oružja. U SAD su pak prodana tri primjerka rabljene automatske puške, a u Crnu Goru 30 komada poluautomatske puške 9 x 19 mm.

Kakvo će stanje biti ove godine, moći će se zaključiti tek sredinom iduće, no već sada se može pretpostaviti kako će vrijednost izvoza dosegnuti, a možda i premašiti iznos od 300 milijuna maraka. A to će zapravo biti svojevrsni kontinuitet kada govorimo o kretanjima u vanjskoj trgovini.

Porast izvoza

Iz dokumenta Vanjskotrgovinske komore o trgovini oružjem, streljivom, njihovim dijelovima i priborom u 2016. vidljivo je kako je izvoz iznosio 171,194.521 marku, a već godinu dana poslije taj je broj dosegnuo iznos od 193,864.023 marke. U 2018. godini prvi put je premašen iznos od 200 milijuna maraka, točnije, izvezeno je 205,070.665 KM.

U pogledu rezultata poslovanja namjenske industrije svakako valja uputiti i na činjenicu da dio njih ima zahvaliti i promociji u okviru sajamskih događaja. Tako je nedavno u Istanbulu otvoren sajam IDEF ’23. u okviru kojeg je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala zajednički nastup bh. kompanija iz namjenske industrije. Na štandu Vanjskotrgovinske komore BiH predstavilo se šest bh. kompanija: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, TRB Bratunac i Ac Unity Goražde, a o značaju nastupa govori i podatak kako sajam IDEF predstavlja jedan od najznačajnijih svjetskih sajmova namjenske industrije.

Održava se svake dvije godine i pruža platformu za kompanije namjenske industrije, stručnjake i vladine dužnosnike da se okupe, uspostave kontakte i istraže nove poslovne mogućnosti, objasnili su nedavno iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Uz nastupe na ovakvim događajima, ali i već ranije utvrđene poslovne veze s izvoznim tržištima, jasno je kako pred namjenskom industrijom u BiH predstoji razdoblje daljnjeg uspjeha, a što će svakako značiti i sigurnost postojećih radnih mjesta, kao i mogućnosti za daljnju modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)