Završen samit G20 u New Delhiju/Modi poziva na virtualni sastanak u studenom

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

Samit Grupe 20 u New Delhiju završio je u nedjelju kada je Indija predala predsjedanje blokom Brazilu, dok su i SAD i Rusija pohvalili konsenzus koji nije izričito osudio Moskvu za rat u Ukrajini, ali je pozvao članice da izbjegavaju upotrebu sile, izvještava Reuters.

Indijski premijer Narendra Modi zatražio je od čelnika skupine da održe virtualni sastanak u studenom kako bi razmotrili napredak u pogledu političkih prijedloga i ciljeva objavljenih tijekom vikenda. “Naša je odgovornost pogledati prijedloge koji su izneseni kako bismo vidjeli kako se napredak može ubrzati”, poručio je Modi.

Skupina G20 usvojila je na samitu deklaraciju u kojoj je izbjegla osuditi Rusiju za rat u Ukrajini, ali je pozvala sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija. Konsenzus je došao kao iznenađenje. U tjednima koji su prethodili samitu, oštro različita stajališta o ratu prijetila su prekinuti sastanak sa zapadnim nacijama koje su zahtijevale da članice prozovu Moskvu za invaziju, a Rusija je poručila da će blokirati svaku rezoluciju koja ne odražava njezin stav.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je samit G20 u Indiji uspješnim i rekao da je zbog konsolidirane pozicije zemalja globalnog juga Rusija uspjela osigurati da dnevni red sastanka ne bude zasjenjen ukrajinskim sukobom. “Indija je doista konsolidirala članice G20 s globalnog juga.”

Lavrov je također rekao da je Rusija voljna vratiti se crnomorskom sporazumu o žitu čim se ispune uvjeti. Dodao je da Rusija cijeni pokušaje Ujedinjenih naroda da omoguće pregovore o žitu, ali da se “pregovara samo sa Zapadom”.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima da deklaracija sa samita “vrlo dobro zastupa načelo da države ne mogu koristiti silu za traženje teritorijalnog stjecanja ili za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke neovisnosti drugih država”.

Njemačka i UK također su pohvalili rezoluciju, ali je Ukrajina poručila da “nema razloga za ponos”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da G20, koji je osnovan za rješavanje međunarodnih gospodarskih pitanja, nije nužno mjesto za očekivati ​​diplomatski napredak u ratu u Ukrajini. Međutim, na tiskovnoj konferenciji izjavio je da deklaracija G20 nije diplomatska pobjeda za Rusiju, koja je sa samita, prema tvrdnjama Macrona, izašla izolirana.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da bi agresija Rusije na Ukrajinu mogla uzdrmati temelje G20.

Samit je obilježilo i primanje Afričke unije, koja uključuje 55 država članica, kao stalne članice G20. Potez se smatra pokušajem grupe da naglasi predanost u predstavljanju Juga.

U nedjelju su čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, njemačkog kancelara Olafa Scholza, britanskog premijera Rishija Sunaka, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i japanskog premijera Fumija Kishidu, posjetili spomenik indijskom heroju neovisnosti Mahatmi Gandhiju. Većina vođa bili su bosi dok su hodali do mjesta gdje je Gandhi kremiran nakon što ga je 1948. godine ubio hinduistički ekstremist.

Biden je kasnije otišao u Vijetnam, propustivši posljednju sesiju samita. Bijela kuća priopćila je da nije upoznata s njegovim razgovorima s Lavrovom ili kineskim premijerom Li Qiangom, koji su predvodili delegacije na samitu.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin preskočili su samit.

“Ovo je bio jedan od najtežih samita G20 u gotovo dvadesetogodišnjoj povijesti foruma… bilo je potrebno gotovo 20 dana da se dogovori deklaracija prije samita i pet dana ovdje na licu mjesta”, kazala je Svetlana Lukash, ruska dužnosnica pri G20, prenosi agencija Interfax. “To nije bilo samo zbog nekih nesuglasica oko teme Ukrajine, već i zbog razlika u stajalištima o svim ključnim pitanjima, prije svega o pitanjima klimatskih promjena i prelasku na niskougljične energetske sustave…”

Dužnosnik Europske unije, koji nije želio otkriti identitet, rekao je u nedjelju da je rat u Ukrajini najspornije pitanje u pregovorima. “Bez vodstva Indije to ne bi bilo moguće”, rekao je dužnosnik, dodajući da su Brazil i Južnoafrička Republika također igrali ključnu ulogu u premošćivanju razlika.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. ostavila je desetke tisuća mrtvih, milijune raseljenih i posijala gospodarska previranja diljem svijeta. Moskva, koja tvrdi da tamo provodi “posebnu vojnu operaciju”, negira da je počinila bilo kakve zločine.

Povezano

Europska unija kritizira Rusiju: Žito ponuđeno Africi je “parodija velikodušnosti”

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)