STVARANJE MULTIPOLARNOG SVIJETA / Saudijska Arabija, UAE, Argentina, Iran, Egipat i Etiopija postali članovi BRICS-a

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Na trodnevnom summitu zemalja BRICS-a – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, odlučeno je o proširenju tog ekonomsko-političkog saveza koji predstavlja alternativu zapadnom sustavu. Od sljedeće godine nove članice postaju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Iran, Egipat i Etiopija.

Oko četrdeset zemalja izrazilo je želju da se pridruži tom klubu, a 22 zemlje zatražile su članstvo. Zemlje budućnosti, kako ih neki nazivaju, različite su po kulturi i tradiciji, ali ujedinjene u želji za stvaranjem multipolarnog svijeta.

Južnoafrička Republika posljednja se pridružila savezu koji su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Kina i Indija, a proširenjem BRICS-a s 5 na 11 članica želi se ubrzati preoblikovanje svjetskog poretka koji pet zemalja u razvoju smatra zastarjelim i nepoštenim.

– Pet zemalja BRICS-a postiglo je dogovor o procedurama za širenje saveza. Imamo konsenzus o prvoj fazi tog procesa, a pridružit će nam se i druge zemlje, najavio je predsjednik Južnoafričke Republike Cyrili Ramaphosa.Dok, primjerice, G7 pokriva samo 10 posto svjetskog stanovništva, na sadašnjih 5 članica BRICS-a otpada čak 40 posto svjetske populacije i četvrtina globalnog bruto domaćeg proizvoda, i do 2050. mogao bi postati dominantna svjetska ekonomska sila.

– Trebali bismo proširiti političku i sigurnosnu suradnju kako bismo održali mir i spokoj. Hladnoratovski mentalitet i dalje vlada našim svijetom, a geopolitička situacija postaje napeta, ocijenio je kineski predsjednik Xi Jinping.

Kao najveći američki geopolitički suparnik, Kina želi što više zemalja na svojoj strani, ali sljedeće godine u BRICS ulazi i američka saveznica Saudijska Arabija. Kineski interesi često se ne poklapaju ni s drugim konkurentom iz Azije, Indijom.

– To je inicijativa koja može biti primjer za reforme u drugim globalnim institucijama koje su uspostavljene u 20. stoljeću, rekao je indijski premijer Narendra Modi.

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula Da Silva rekao je da svrha BRICS-a nije izazivati skupinu G7, koju predvode Sjedinjene Države.

– U ovom svijetu u tranziciji, BRICS nam nudi izvor kreativnih rješenja za izazove s kojima se suočavamo.

Postavlja se pitanje mogu li zemlje BRICS-a, različite po političkim modelima i interesima, djelovati zajedno i ponuditi alternativnu aktualnom svjetskom poretku? Dok Južnoafrička Republika, Brazil i Indija ne žele podijeljeni svijet, Rusija je sa Zapadom pokidala gotovo sve veze, a napetosti rastu i s Kinom.

– Želio bih uvjeriti sve svoje kolege da ćemo nastaviti posao koji smo započeli danas kako bismo proširili utjecaj BRICS-a u svijetu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pojedini analitičari smatraju da veći broj zemalja skupinu može učiniti razjedinjenijom s geopolitičkog stajališta.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)