ATENA KRIŠTO S PLENKOVIĆEM/Izborna reforma najvažnija pretpostavka demokratizacije i napretka BiH

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su, danas u Ateini, o bilateralnoj suradnji, prvenstveno u kontekstu procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila premijeru Plenkoviću za podršku koju prijateljska Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija i izgradnji društva u cjelini. Premijer Plenković je kazao da će Hrvatska nastaviti s nesebičnom kontinuiranom podrškom BiH, na njezinom europskom putu.

Krišto je istaknula da su prioriteti i fokus rada Vijeća ministara BiH i svih institucija BiH usmjereni na ispunjenje 8+1 uvjeta odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Dodala je da su rad i napori, koje ovaj saziv Vijeća ministara BiH ulaže s ciljem ubrzanja europskih reformi, prepoznati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, održanom 19. srpnja u Bruxellesu

– Vijeće ministara BiH radi na usvajanju reformskih zakona – kazala je Krišto te istakla da je izborna reforma najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka Bosne i Hercegovine. Izrazila je uvjerenje da će se do kraja godine napraviti ograničena promjena Ustava BiH i cjelokupna izmjena izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti postojeća diskriminacija. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama, kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanak Krišto i Plenkovića održan je uoči neformalnog sastanka lidera regije i zemalja EU u Ateni, na kojem će večeras sudjelovati predsjedateljica Vijeća ministara BiH na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)